Tudomány laikusoknak

Tudomány laikusoknak

John Gribbin: A tudomány hét oszlopa. Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak történetek, amelyeket mindig érdemes újra elmesélni, de ahhoz, hogy a sokadszori olvasás ne váljon végtelenül unalmassá, már a mesélő tehetsége is kell. John Gribbin korunk talán legtermékenyebb népszerű tudományos írója, immár több mint száz könyvet írt temérdek ismeretterjesztő újságcikk mellett. Legújabb magyarul megjelent könyve A tudomány hét oszlopa, amely hét olyan meghökkentő természeti jelenséget mutat be, amelyek a földi élet létrejöttéhez közvetetten vagy közvetlenül szükségesek voltak. Ezekben nincs semmi meglepetés, és aki akár laikus szinten is érdeklődik a természettudományok iránt, már a fejezetek címéből is tudni fogja, hogy miről lesz szó – a könyv mégis remek.

Nemcsak remek, de üdítően rövid is. Százötven oldalával és kis formátumával akár zsebkönyvnek is nevezhetnénk. Mostanában ez a formátum terjedőben van a tudományos ismeretterjesztő könyvek piacán, és a folyamat üdvözlendő, hiszen egy három-négyszáz oldalas, egyetlen témáról szóló könyvet kézbe véve az ember gyakran érzi úgy, hogy őt igazából ennyire nem érdekli az adott téma (pedig egy-két napig szívesen olvasna róla).

A tudomány hét oszlopa nem hosszabb és nem rövidebb annál, mint amennyi ahhoz kell, hogy az érdeklődő olvasó még a jól ismert jelenségekről szóló fejezeteket olvasva is meghökkenjen kicsit, majd továbblépjen, hogy újabb érdekességekkel szembesüljön. A könyvben Gribbin, aki asztrofizikus PhD-vel rendelkezik Cambridge-ből, például megvizsgálja, hogy a szilárd testek miért maradnak szilárdak, holott nagy részüket a semmi (az atomok közötti üresség) alkotja. De felteszi azt a kérdést is, hogy a jég miért úszik a víz tetején, és miben áll az élő szervezetek „életereje”, vagyis mi különbözteti meg az élőt az élettelentől.

Gribbin tudományos műveltségének sokrétűsége bámulatos. Szinte ugyanolyan magabiztossággal és szakmai alázattal ír a szakmájának számító asztrofizikáról, a csillagok felépítéséről, az anyag szerkezetéről, mint az élet keletkezéséről, a genetikáról, az evolúcióról és a földön kívüli élet objektív valószínűségéről. A könyvei (közülük számos megjelent magyarul is, nagy részük hasonlóan jó) egy, a világra a kisgyermek kíváncsiságával rácsodálkozó, de a háttérben betonbiztos tudással rendelkező író művei, amelyeket bizalommal forgathat mindenki, aki valóságos csodákra vágyik.

John Gribbin: A tudomány hét oszlopa. Ford.: Both Előd. Akkord, 2023. 4490 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/17. számában jelent meg április 28-án.

Címkék: tudomány