Anakin Skywalker újra feltűnik, de megmenti-e ez az új Star Wars-sorozatot?

Anakin Skywalker újra feltűnik, de megmenti-e ez az új Star Wars-sorozatot?

Rosario Dawson és Natasha Liu Bordizzo az Ahsoka című sorozatban. (Forrás: Disney)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedvem támadt rögtön írni egy lelkendező kritikát, miután az Ahsoka ötödik részét megnéztem. Itt az utóbbi évek legjobb élőszereplős Star Wars-sorozata – ujjongtam ismerőseimnek. Pedig még nem is néztem végig az animációs szériákat, melyekhez a mostani műsor ezer szállal kötődik. A klónok háborúja, illetve a Lázadók rajongói üdvözölték is a David Filoni vezényletével készült Ahsokát, mely nosztalgikus hangulatba hozhatta az animációk kedvelőit. Különösen az évad közepe, amelyben visszatért Anakin Skywalker szerepében Hayden Christensen, hozzájárulva a show legjobb pillanataihoz. Akkor is így van ez, ha ismét bevetették azt a fiatalító eljárást, amely az Obi-Wan Kenobi-sorozatban még kevésbé sikerült az esetében, Mark Hamillnál viszont már jól működött A Mandalóriban. Az eljárás legalábbis vitatott, nem meglepő tehát, hogy Hamill is bejelentette, többet nem szeretne hasonlót vállalni. A jövőben játsszák inkább fiatalabb színészek az ifjú Luke Skywalkert – javasolta. Christensen fiatalítása viszont sok rajongó tetszését elnyerte, inkább dicsérték a vizuális trükk hitelességét, élethű voltát. Így sajnos nem remélhetjük, hogy legközelebb jobban ódzkodnak majd az etikailag kérdéses eljárástól. (Persze kevésbé problémás így, hogy élő színésszel, az ő beleegyezésével teszik.)

A jó hír viszont, hogy Hayden Christensen színészi játéka szintén feldobja a sorozatot, a legdrámaibb jelenetek is hozzá kötődnek. De mi köze az előzménytrilógia Anakin Skywalkerének a címszereplő Ahsokához? Aki kihagyta az animációs szériákat, illetve nem ásta bele magát a hatályon kívül helyezni kívánt Star Wars-kánonba, zavarban lehet. A 2014 és 2018 között futó Lázadókat különösen érdemes ismerni ahhoz, hogy tudjuk, kik is az Ahsoka sorozat szereplői. Több évadon keresztül követhettük az élőszereplős verzióban most megismert Sabine Wren, Hera Syndulla és Ezra Bridger kalandjait. Aki újként csöppen az egészbe, annak nagyon in medias resnek tűnhet az indulás: ki ez az Ezra, akinek eltűnését Sabine siratja, és mi mindent csináltak a bemutatott karakterek korábban?

Az élőszereplős sorozat a Birodalom bukása, tehát Darth Vader és az Uralkodó halála után játszódik. Legutóbb ehhez képest az Egy új remény előtti időkben, tehát a Birodalom fénykorában láthattuk a szereplőit. A kék bőrével és vörös szemeivel riogató Thrawnról már többen hallhattak A Mandalóri és a Boba Fett könyvének nézői közül is. A visszatérni kívánó hadúrt ráadásul ugyanaz a Lars Mikkelsen játssza, aki korábban a Lázadókban is a hangját kölcsönözte. Nagyobb baj, hogy az Ahsokában kifejezetten csalódást keltő lesz, gyakorlatilag lehetetlen félni tőle. Amilyen szerencsétlen módon intézi a dolgait, három jedivel szemben teljesen amatőr módon eljárva, nehezen is érthető, miért kell attól tartani, hogy majd ő robbant ki egy új háborút.

Ki is Ahsoka, az új sorozat címszereplője, akit A klónok háborújában sokan a szívükbe zártak? Anakin Skywalker egykori fiatal tanítványáról van szó, akiről az élőszereplős előzményfilmekben még nem hallhattunk, később viszont annál központibb szereplőjévé vált a messzi-messzi galaxisnak. Az extravagáns külsejű tanítvány túlélte a jedik körében végzett tisztogatást, ahogy a Birodalom kiépülését, majd bukását is. Egyik legfontosabb ellenfele az a Thrawn, akinek most a visszatérését próbálja megakadályozni. Hiába viszont, hogy a Birodalom helyét átvette az Új Köztársaság, annak bürokratikussága és vezetőinek korlátoltsága megkönnyíti, hogy a Birodalom hívei alámerüljenek és kibekkeljenek. Még a látszólag megújult intézményrendszerbe is könnyen beépülnek, mint azt korábban A Mandalóri sorozatban is láttuk. Az Ahsokának is izgalmas és beszédes részeit jelentik azok a jelenetek, amelyek megmutatják, mennyire nehéz valójában egy rendszerváltást végrehajtani. Okosan politikus részek ezek, hasonló párbeszédekkel: „– Van olyan a volt alkalmazottai között, aki még itt dolgozik? – Persze, csak úgy maradhattak üzemben a gyárak. Egy birodalomból nem lesz egyik napról a másikra köztársaság. Az Új Köztársaság kormányának minden szintjén találni volt birodalmiakat.”

A sorozat ígéretesen indul, kifejezetten feszült sztorit ígér, na meg azt, hogy végig egy fő történetre fog fókuszálni. A Mandalorian legutóbbi évadával, ahogy a Boba Fett könyvével is épp az lehetett a problémánk, hogy kisebb küldetésekre esik szét, nehéz egy fő vezérfonalat találni. Mintha az alkotók nem is igazán tudták volna, miről szeretnének beszélni. Ráadásul hiába emelnek az elmúlt évek Star Wars-sorozatai egy-egy karaktert a középpontba, jellemzően nem sikerül kellő figyelmet fordítani ezekre a hősökre. Az Obi-Wan Kenobi kifejezetten csalódás volt ebből a szempontból, ahogy a Boba Fett könyve szintén. Az utóbbinál viszont legalább alacsonyabbak voltak az elvárások. A Boba Fettről szóló sorozatnak még egy olyan része is akadt, amelyben egyáltalán nem láthattuk a karaktert. Az írók azzal is gondban voltak, mennyire mutassák negatív karakternek a korábban egyértelműen akként elkönyvelt bérgyilkost.

Ahsokával ezzel szemben könnyebb dolga volt Filoninak, az ő esetében ezen legalább nem kellett aggódni. Viszont így sem sikerült túlzottan közel kerülni hozzá, leszámítva azokat a részeket, amelyek az egykori mesterével való kapcsolatáról szólnak. Ezek valóban erős, fontos epizódok, Christensen és a főhőst alakító Rosario Dawson is kitesznek magukért. (Ahogy a fiatal Ahsokát játszó Ariana Greenblatt szintén.) A sorozat ráadásul minden korábbinál pontosabban mutatja be, hogy Anakin átalakulása Darth Vaderré nem egyszerűen néhány rossz döntés, illetve az őrületbe forduló szerelemféltés következménye. Néhány jól irányzott jelenettel sikerül érzékeltetni, miként üresítette ki, illetve tette cinikus gyilkológéppé A klónok háborúja az egykori nemes lelkű jedinövendéket. Hiába, hogy akkor elvileg még a jó ügyért küzdött, a háború gyakorlatilag teljesen felőrölte, így a Padme-kapcsolat nélkül sem sok jó várt volna rá.

Filoni sorozata ügyesen példázza az Anakin, illetve Ahsoka előtt is tornyosuló dilemmákat, illetve hogy milyen eltérő megküzdési stratégiák milyen következményekhez vezetnek. Fontos ebből a szempontból az is, ahogy Ahsoka a tanítványává avanzsált Sabine hibáival szemben elnézőbbé, emberségesebbé válik. A Star Wars-filmek és -sorozatok tökéletesen egyértelművé tették mindig, hogy a sötét oldal felé vezető úton a gonoszok csábítása mellett legalább olyan fontos, ha társaink nem bíznak bennünk, hibáinkat nem tudják megbocsátani, illetve nem veszik észre, ha nem rossz szándékból, hanem épp hogy szeretetből nem tudunk ellenállni valamilyen ballépésnek. Viszont ha lemondanak az emberről, jóval könnyebben veszíti ő is szem elől mindazt, ami korábban hajtotta. (Lásd például a legutóbbi trilógiából Luke Skywalker és Kylo Ren kapcsolatát.)

Mindez tehát szép és jó, csak sajnos a második felében a sorozat valahogy utat téveszt, nem tudja már hova kifuttatni az egészet. Az utolsó három rész egy helyben toporog, nem történik semmi kifejezetten érdekes vagy megrendítő. A Thrawn-epizódok a lehető legrosszabbul vannak megírva, a szereplők sorra hozzák a megkérdőjelezhető, nevetséges döntéseket, és azt sem értjük, tulajdonképpen mit akarnak az első részekben központi szerepbe hozott cselszövők.

Nyilvánvalóan tovább kellene a történetet szőni egy második évadban, de ha azt elkaszálnák, úgy teljesen értelmetlenné válik mindaz, amit itt láttunk. A Baylan Skollt játszó Ray Stevenson sajnos meg is halt a forgatás óta, így bár a karakterének lenne hova lépnie, a színészt már biztosan nem tudják visszahozni. (Reméljük legalábbis, hogy nem próbálkoznak a mesterséges intelligencia bevetésével.) Teljesen érthetetlen, miért lett ennyire gyenge és nevetséges a főgonosznak szánt Thrawn karaktere, ahogy az is, miért nem tudták végül Ahsoka karakterét igazán kibontani. A végére már az is sok lesz, ahogy Anakin Skywalkert túlhasználják, teljesen felesleges jelenetekben behozva a húsz-harminc éve nem létező ifjú jedilovagot. Az Ahsoka gyakorlatilag nem tud mit kezdeni azzal, hogy Anakinból végül Darth Vader lett, és végig úgy tesz, mintha Ahsokán túl mindenki más is a fiatal, ígéretes, de frusztrált Skywalkerre emlékezne elsősorban. Feltűnt itt valakinek, hogy nem egy jóravaló, de némiképp megtévedt emberről van szó, hanem a Birodalmat évtizedeken át kegyetlen kézzel irányító nagyúrról, aki minden különösebb szívfájdalom nélkül tett a földdel (illetve hát: űrrel) egyenlővé egy teljes bolygót? Nem, itt még a sötét terveket szövögető Thrawnnak is csupán Anakin Skywalker ő, akinek kamaszkori őrjöngésére emlékezik elsősorban. Hát jó.

Az Ahsoka ígéretesen indult, majd méregerősen folytatódott, de a vége sajnos kifejezetten csalódásnak bizonyul. A héten véget ért évad után következhet talán majd egy második, igazából szükség is lenne rá. De ha nem tudják a mostani szálakat hitelesen elvarrni, és az elejétől a végéig izgalmas cselekménnyel előállni, úgy kifejezetten szomorú lesz az összkép. Ami annál sajnálatosabb lenne, mert a Lázadókból visszatérő hősök egytől egyig szerethetőek, Ahsoka mellett Sabine és Hera útját is követnénk még, de izgalmas lenne a sötét oldalra sodródott Shin Hatit is jobban kibontani.

Ahsoka. Amerikai sci-fi sorozat, nyolc epizód. Elérhető a Disney+ streaming-szolgáltatón.