300 városban követelik a cseh kormányfő lemondását

300 városban követelik a cseh kormányfő lemondását

Babis-ellenes demonstráció még 2008-ban, Brno-ban (Fotó: Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelő tüntetések voltak kedd este háromszáz csehországi városban. A legtöbben Brnóban gyűltek össze, ahol hozzávetőlegesen hatezren demonstráltak, más városokban jellemzően néhány száz fős tiltakozások voltak.

Az MTI cseh sajtóhíreken alapuló beszámolója szerint a demonstrációkat meghirdető Millió pillanat a demokráciáért nevű civil szervezet ezúttal nem tartott tiltakozást Prágában, ahol egy héttel ezelőtt becslések szerint 120 ezer ember vonult az utcákra Babis, illetve Marie Benesová igazságügyi miniszter távozását követelve. A következő tüntetést a fővárosban június 23-ára tervezik.

Nem akarják a cseh tüntetők, hogy hazájuk Magyarország sorsára jusson | Magyar Hang

Nem mindennapi jelenségnek lehetnek újabban tanúi azok, akik figyelemmel kísérik a cseh belpolitikát: miközben Prágában hétről hétre több tízezren vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak Andrej Babis miniszterelnök gyanús üzleti ügyének eltussolása ellen, addig a kormánypártnak még a vártnál is nagyobb sikert hozott az európai parlamenti választás.

A demonstrálók egyrészt a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy miatt tüntetnek, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal való visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt. A rendőrség az eset kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt Babis ellen.

A tüntetések másik oka pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések szerint Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen. Bár Babis az Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a –jelentős uniós támogatásokhoz is jutó – cégeket érintő döntésekre.

Babis a múlt szombaton azt nyilatkozta, Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni. Szavai szerint "a Cseh Köztársaság nem Szlovákia, a Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány", a tiltakozások pedig nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.