A Hamász vereséget szenvedett, önmagát már nem képes megmenteni – Reptér

A Hamász vereséget szenvedett, önmagát már nem képes megmenteni – Reptér

Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai körül palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. november 22-én (Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász a mostani háborúban vereséget szenvedett, önmagát nem képes megmenteni, legfeljebb kívülről, nemzetközi segítséggel lehetne rajta segíteni, ha lennének olyanok, akik akarnának, de Iránon kívül nem nagyon lennének erre jelentkezők – erről beszélt lapunk Reptér című külpolitikai podcastjában Grünhut Zoltán. Az Izrael-szakértő szerint Izrael jelenlegi gázai szárazföldi hadműveletei pár zászlóalja zsugorították a Hamászt, amely jelen helyzetben nem igen lesz képes újjá szerveznie magát olyanná, mint amilyen a háborút megelőzően volt. Grünhut Zoltán szerint legyen bármekkora a nemzetközi nyomás, az izraeli politika és a haderő eltökélt, hogy az offenzívát végig viszik, azaz, elmennek a Gázai övezet egyiptomi határáig, ahol egyébként a hadműveletek elől feltorlódott a lakosság, mintegy 1,5 millió ember tartózkodik az övezet déli harmadában.

A Hamász és Izrael között zajló jelenlegi konfliktus azzal indult, hogy a radikális palesztin csoport 2023. október 7-én váratlan, rajtaütésszerű célzott támadássorozatot hajtott végre izraeli célpontok ellen. A támadásokban 1400-an haltak meg, sokakat bestiális módszerekkel végeztek ki. Az azóta indult izraeli ellencsapásokban palesztin közlés szerint eddig több mint 30 ezren, főleg gyerekek és nők haltak meg. A megölt Hamász-harcosok, vezetők száma megközelíti a kétezret. Az izraeli haderő vesztesége jelenleg mintegy 250 fő, 

Azt még továbbra sem tudják, hogy kinek lehetne átadni a hatalmat a Gázai övezetben. Grünhut Zoltán szerint a gázai túszok kiszabadítása most a legmegosztóbb vita Izraelben. Jelenleg még pár tucat izraeli lehet életben azok közül, akiket a Hamász tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt. Ami a politikai helyzetet illeti, egyre inkább az látszik, az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyébként jó viszont ápoló, nagy túlélő izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu nem fogja kihúzni a következő, elvileg 2026-ban esedékes választásokig.

A teljes adást alább tudják meghallgatni: