A horvát kormányfő szerint a katonai drón a paksi atomerőműbe is csapódhatott volna

A horvát kormányfő szerint a katonai drón a paksi atomerőműbe is csapódhatott volna

Horvát katonák egy katonai drón lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én.A (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlannak nevezte Andrej Plenković horvát miniszterelnök, hogy a NATO és Magyarország nemhogy nem lőtte le a csütörtökön éjszaka Zágrábban becsapódott katonai drónt, de még csak nem is tájékoztatta róla időben a horvátokat – erről beszélt szombaton az Index.hr szerint a politikus, amit a Telex vett észre. A politikus a Tu-141 típusú drón kiemelésének helyszínén beszélt erről a a sajtónak.

Plenković arra is kitért, a magyaroknak választ kell adniuk arra, hogy hogyan repülhetett a gép 40 percen keresztül a magyar légtérben anélkül, hogy bármit is reagáltak volna rá. Sőt, szerinte a drón „a paksi atomerőműbe is belecsapódhatott volna”.

A Honvédelmi Minisztérium még pénteki közleményében azt írta, hogy a drónt „a hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követték és ellenőrzésük alatt tartották”. A horvát miniszterelnök akkor azt nyilatkozta, hogy őt arról tájékoztatták a magyarok, hogy azért nem lőtték le a drónt, mert veszélytelennek gondolták.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy ki indíthatta a drónt, az oroszok szerint az ukránok voltak, ám ezt az ukránok határozottan cáfolták.