Az elmúlt években is özönlöttek az EU-ból a fegyverek Oroszországba

Az elmúlt években is özönlöttek az EU-ból a fegyverek Oroszországba

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült képen orosz és fehérorosz tankok részt vesznek egy fehérorosz-orosz közös hadgyakorlaton a Breszt közelében lévő gyakorlótéren 2022. február 2-án (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Krím 2014-es jogellenes annektálása óta fegyverembargó van életben Oroszországgal szemben, jelenleg is használnak az oroszok olyan fegyvereket, amelyeket Európai Uniós országoktól a közelmúltban szereztek be – írja az Investigate Europe cikkére hivatkozva a privatbankar.hu.

Az Investigate Europe által elemzett nyilvános adatok szerint rakétákat, repülőgépeket, torpedókat és bombákat is vásárolt Oroszország az embargó ellenére egészen 2020-ig tíz uniós országtól, mintegy 346 millió euró értékben. 

Ugyan az EU-s tagállamok között most egyetértés van az Oroszországgal szembeni fellépés ügyében, néhány évvel ezelőtt Putyin még az európai hadiipar megbízható vásárlója volt. Az EU hivatalos fegyverexport-nyilvántartásából származó adatok szerint 2015 és 2020 között Franciaország, Németország, Olaszország, Ausztria, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Finnország, Szlovákia és Spanyolország haditechnikai eszközöket exportált Oroszországba. 

Az unió 2014 óta tartó embargója ugyan tiltotta az oroszoknak történő fegyvereladást, ám az Európai Tanács erről szóló határozata olyan jogi kiskapukat tartalmazott, amelyeknek köszönhetően a tilalom kimondása után még éveken át mentek az európai fegyverek Oroszországba. Az egyik ilyen kitétel szerint „a tilalom nem érinti a nem katonai felhasználásra és/vagy nem katonai végfelhasználásra szánt kettős felhasználású, többek között a repüléstechnikában és az űriparban alkalmazott termékek és technológiák kivitelét”. Ennél is könnyebb kibúvót enged egy másik rendelkezés, amely szerint a tilalom nem vonatkozik a 2014. augusztus 1. előtt kötött szerződések, megállapodások végrehajtására, valamint az unióban meglévő kapacitások karbantartásához és biztonságához szükséges pótalkatrészek és szolgáltatások biztosítására.

Ezeknek a kivételeknek köszönhető, hogy a Tanács alatt működő Nonproliferációs és a fegyverek kivitelével foglalkozó munkacsoport (COARM) adatai szerint az említett uniós tagállamok 2014 után is több mint ezer Oroszországba irányuló fegyverexportra beadott kérelmet engedélyeztek és alig százat utasítottak vissza.

A fegyvereladások élén Franciaország állt, amely 152 millió euró értékben adott el fegyvereket az oroszoknak. A vizsgálat szerint a franciák az embargó életbe lépése után még éveken át adtak el a „bombák, rakéták, torpedók, robbanótöltetek” kategóriába tartozó katonai felszereléseket, közvetlenül halálos fegyvereket, de képalkotó berendezéseket, repülőgép alkatrészeket és egyéb légi járműveket is. A francia exportcikkek között szerepelnek még  orosz harckocsikhoz tartozó hőkamerák, valamint a vadászrepülőgépekhez és harci helikopterekhez tartozó navigációs rendszerek és infravörös érzékelők. Ezeket a Kreml a Safran és a Thales cégektől vásárolta, amelyeknek fő részvényese a francia állam. Érdekes módon az eladásokra kiadott francia engedélyek száma még meg is ugrott 2015 után, ezt a francia kormány most azzal magyarázza, hogy ezek csupán a korábbi szerződéses kötelezettségekből erednek, amelyek aztán lassan kifutottak.

Az említett időszakban Németország is 122 millió euró értékben adott el hadieszközöket Oroszországnak, miközben a cikk is emlékeztet rá, hogy a háború első napjaiig a németek nem voltak hajlandók Ukrajnába az élet kioltására alkalmas eszközöket exportálni.

Olaszország 22,5 millió eurós szállítmánya legnagyobb részét az a Matteo Renzi kormánya által jóváhagyott szerződés teszi ki, mely az Ivecónak engedélyezte, hogy három oroszországi üzemébe alkatrészeket szállítson LMV (Lince) katonai terepjárójának gyártásához. Ilyen típusú járműveket néhány hete az ukrán fronton készült képeken is lehetett látni. Az olaszok ráadásul még 2021 január és november között is 21,9 millió euró értékben szállítottak lőfegyvereket és lőszert Oroszországba. Ezeket az eszközöket az orosz szabadpiacon értékesítették, biztonsági cégeknek, paramilitáris szervezeteknek.

A többi említett ország kisebb mértékben adott el fegyvereket az embargó bevezetése után, a csehek főleg repülőgépeket, repülőalkatrészeket, Ausztria kézifegyvereket, Bulgária haditengerészeti eszközöket szállított. Spanyolország, Szlovákia, Finnország és Horvátország egy-egy szerződéssel jelennek meg a listán.