Balesetnek tűnik a baltimore-i híd összeomlása

Balesetnek tűnik a baltimore-i híd összeomlása

A baltimore-i híd ősszeomlásának pillanata (Fotó: Streamtime Live/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi idő szerint kedden hajnali fél kettőkor a dán Maersk szállítmányozási cég megbízásából üzemelő, de egy szingapúri vállalat által működtetett Dali konténerhajó nekiütközött a baltimore-i Francis Scott Key híd pillérének, miközben kifelé tartott a baltimore-i kikötőből (a hajó mindössze fél órával korábban indult el, és a Sri Lanka-i Colombóba tartott). A több mint két kilométer hosszú híd az ütközés következtében összeomlott.

A helyszínre érkezett Wes Moore marylandi kormányzó tájékoztatása szerint semmi nem utal terrortámadásra, szerencsétlen balesetről van tehát szó. Ezt az információt erősítette meg az FBI is, amelynek nem volt semmilyen információja, ami felvetné a terrortámadás gyanúját. Az is balesetre utal, hogy az éjszaka közepén történt az eset, amikor kevesen tartózkodtak a hídon.

Közvetlenül az ütközés előtt a hajó legénysége vészjelzést adott le a kikötői hatóságoknak, és arról tájékoztatták őket, hogy leálltak a hajtóművek, vagyis irányíthatatlanul sodródnak az öbölben. A vészjelzés hatására a hídon dolgozó munkások az utolsó pillanatokban le tudták állítani a hídra felhajtó autóforgalmat.

Nyolc ember (mindannyian munkások) zuhantak az összeomló hídról a vízbe, kettejüket könnyebb sérülésekkel kimentették. A többi hat személy eltűnt, keresik őket. A hajó legénységének tagjai közül senki sem sérült meg, és mindannyian a hajó fedélzetén tartózkodnak. A forgalom leállítása következtében autó nem esett a vízbe. A kormányzó hősöknek nevezte az autósokat leterelő munkásokat, akik közül az eltűntek a hídon voltak a szerencsétlenség pillanatában is.

A hidat 1977-ben adták át, és az amerikai himnusz marylandi születésű írójáról nevezték el. Naponta 30 ezer ingázó hajt át a hídon. A hatóságok bejelentése szerint a híd és a hajó is megfelelt az előírásoknak, rendszeresen átestek biztonsági felülvizsgálaton, és nem volt probléma velük.

Címkék: Baltimore, hídomlás