Belgium is küld fegyvereket Ukrajnának

Belgium is küld fegyvereket Ukrajnának

Ukrán katonák vizsgálnak egy kiégett katonai járművet Harkivban 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Marienko Andrew)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belgium fegyverek szállít Ukrajnának, ezzel segíti az ország önvédelmét – közölte az MTI beszámolója szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök a VTM nevű, flamand nyelvű belga közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjújában.

Mint mondta, a szövetségi kormány által előző napon elfogadott, katonai felszereléseket tartalmazó szállítmányokon kívül országa további háromezer automata gépfegyvert és 200 további páncéltörő rakétát biztosít Ukrajna számára. „Az orosz invázió szorításában szenvedő” ország számára a kormány szombaton már döntött egy kétezer géppuskát tartalmazó szállítmányról. Belgium emellett 3800 tonna üzemanyagot is szállít Ukrajnának.

– Ukrajnának joga van megvédenie magát az orosz invázió ellen – fogalmazott a miniszterelnök.

A La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap vasárnap közölte: Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter bejelentette, hogy Belgium teljesítette a katonai védőfelszerelések küldésére vonatkozó ukrán kérést, és a védelmet szolgáló katonai felszerelések konvoja elindult Ukrajnába. A szállítmány főként sisakokból és más típusú védőfelszerelésekből áll.

Az Európai Unió vasárnap délután döntött arról, hogy aktiválja az úgynevezett európai békekeretet. Ez azt jelenti, hogy az EU tud fegyvereket szállítani Ukrajnának. Szijjártó Péter gyorsan leszögezte, hogy „az Európai Unió fog szállítani fegyvereket, nemzeti alapon Magyarország természetesen nem szállít, nem is küldünk katonákat sem”. Nem sokkal korábban Orbán Viktor is arról beszélt, hogy ha akarnánk – de nem akarunk –, akkor sem tudnánk fegyvereket küldeni.

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.