Besúgó volt a korábbi román elnök

Besúgó volt a korábbi román elnök

Traian Băsescu az EP-ben (Fotó: Basescu hivatalos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntött pénteken a bukaresti ítélőtábla: Traian Băsescu volt államelnök a hírhedt Szekuritáté besúgója volt. A Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) már májusban megállapította, hogy Băsescu (aki jelenleg európai parlamenti képviselő) együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal. A feltárt dokumentumok szerint a politikust már diákkorában, 1972-ben beszervezték, amikor elkezdte a tanulmányait a haditengerészeti egyetemen.

Băsescu tagadja a vádakat és fellebezni fog a Legfelsőbb Bíróságon. Azt állítja, ő nem a Szekuritáténak írt alá, hanem a katonai kémelhárításnak, nem tudva, hogy utóbbi a Szekuritáté egyik egységeként működött. 

Mivel Romániában minden köztisztségre pályázó személyt átvilágítanak, ezért a volt államelnök is átesett ezen a procedúrán, de akkor tisztának találták – az érintettségét igazoló iratok minden bizonnyal később kerültek a CNSAS irattárába. Traian Băsescu előbb Bukarest főpolgármestere volt, majd 204 és 2014 között, két cikluson keresztül Románia elnökeként  dolgozott.