Bolsonaro a magyar nagykövetségre ment, miután bevonták az útlevelét és több segítőjét letartóztatták

Bolsonaro a magyar nagykövetségre ment, miután bevonták az útlevelét és több segítőjét letartóztatták

Bolsonaro és legjobb magyarországi tanítványa 2019-ben Budapesten (Fotó: Palácio do Planalto)

Fotó: Alan Santos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy nappal azután, hogy a brazil hatóságok elkobozták Jair Bolsonaro volt elnök útlevelét, a politikus a magyar nagykövetségre ment, ahol két napot töltött – írta a New York Times alapján a Telex.

2024. február 8-án a brazil hatóságok letartóztatták Bolsonaro pár korábbi segítőjét azzal a váddal, hogy puccsot terveztek, miután a politikus elbukta a 2022-es választásokat. Ezzel egy időben bevonták Bolsonaro útlevelét, nehogy megszökjön az országból, mivel több különböző nyomozás is folyik ellene. A legsúlyosabb vád szerint Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével összeesküvést szőtt, hogy megpróbálja megtartani a hatalmat, miután vereséget szenvedett a választásokon.

A New York Times megszerezte a magyar nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit. Ezek tanúsága szerint négy nappal a letartóztatások után, február 12-én a volt brazil elnök kocsija állt meg a brazíliavárosi magyar nagykövetség kapuja előtt. Bolsonarót Halmai Miklós nagykövet várta az udvaron. Ő nyitotta ki a brazil elnök kocsijának a kaput, azt is megmutatta, hova lehet parkolni. A követség ekkor szinte teljesen üres volt, csak magyarok voltak az épületben, mivel a helyi alkalmazottak szabadságon voltak. Bolsonaro két biztonsági őrnek tűnő személlyel szállt ki a kocsijából, Halmai pedig bevezette őket az épületbe. Február 13-án este egy negyedik férfi is feltűnt a színen, akit Bolsonaro egyik őre hozott be kocsival. Az ismeretlen férfi táskával ment be Bolsonaro lakosztályába, majd bő fél óra múlva távozott.

A Telex hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is elmondta, hogy szimpatizál Bolsonaróval, a volt brazil elnök pedig azért mehetett a magyar nagykövetségre, mert törvény tiltja a hatóságok számára, hogy egy őt fogadó külföldi nagykövetségen letartóztassák. 

A magyar diplomaták február 14-én írtak a brazil dolgozóknak, hogy ne jöjjenek be másnap a követségre dolgozni. Arra utasították őket, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon. Aznap délután Bolsonaro és két őre, két hátizsákot cipelve kiléptek a lakásukból, őket Halmai követte. A hármas beszállt a kocsiba, amivel érkeztek, és távoztak, a magyar nagykövet integetett is nekik. A magyar nagykövetség egyik tisztviselője, aki névtelenül nyilatkozott a lapnak, megerősítette Bolsonaro fogadását, és az épületek elhelyezkedését is leírta a lapnak. Bolsonaro nem kívánt nyilatkozni. A magyar nagykövetség pedig nem reagált a NYT kérdéseire.

Ismeretes, az egykori macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki 2018 novemberében a magyar kormány segítségével menekült Magyarországra, hogy elkerüljön egy luxuslimuzin tiltott megvásárlása miatt korábban kiszabott kétéves letöltendő börtönbüntetést. Azóta is nálunk van, szabadon vállalkozik.

Címkék: Jair Bolsonaro