Donald Trump megnyerte az első republikánus előválasztást

Donald Trump megnyerte az első republikánus előválasztást

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump győzelmével ért véget az első republikánus előválasztás, amelyet hétfőn rendeztek Iowa államban. A volt elnök a szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál 50,9 százalékos eredményével rekordgyőzelmet aratott, a második helyen Ron DeSantis végzett 21,3 százalékkal, a harmadik pedig Nikki Haley lett 19,1-gyel. Donald Trump rekordrészvételben is reménykedett, de ez nem jött össze, mindössze 110 ezren vettek részt a kaukuszon, vélhetően jórészt a közel mínusz 20 fok miatt. A 7,7 százalékkal negyedik helyen végzett Vivek Ramaswamy vissza is lépett és Trump támogatására szólított fel. Asa Hutchinson 1 százalékot kapott. Iowa államban az előválasztás nem szavazólapos voksolással zajlott, hanem az állam csaknem 2 ezer helyszínén jelölőgyűléseket tartottak, ahol többségi szavazással döntötték el, hogy kit támogatnak.

Mint felvezető cikkünkben írtuk, a republikánus jelöltség nagyjából leszűkölt Donald Trumpra és a hozzá képest mindenképpen mérsékeltnek, hagyományos republikánusnak mondható Nikki Haleyra. Bár Ron DeSantis floridai kormányzó is képben van még (a mérhetetlen támogatottságú Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó mellett), ám az utóbbi időkben egyértelművé vált, hogy csak Haleynak van esélye Trumpot megszorongatni. Ron DeSantis ugyan nagyon jól kezdett, ám a felmérések alapján a népszerűsége magasabb volt még indulása előtt, mint indulása óta; azóta, hogy a rivaldafény ráirányul, egyre csak bukdácsol, egyre kevésbé tűnik olyan formátumú politikusnak, aki képes lenne elbírni az elnöki hivatalt. Az iowai kaukusz előtt DeSantis Iowa összes választókörzetét személyesen végiglátogatta, sőt, az állami kormányzó is őt támogatja; Nikki Haleynek a január 23-i New Hampshire-i primaryn több esélye lesz, Chris Sununu, a népszerű helyi kormányzó is őt támogatja, de még így is csak 30 százalékra mérik abban az államban is, míg Donald Trumpot legalább 42-re. Trumpnak rajt-cél győzelme is lehet, akár az összes állam előválasztását megnyerheti a jelenlegi felmérések alapján.