Feltűnt a francia miniszternek, hogy az újságírónők felöltöztek

Feltűnt a francia miniszternek, hogy az újságírónők felöltöztek

A megrongált bírósági épület (Fotó: Twitter/Eric Dupond-Moretti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia igazságügyi minisztert, Eric Dupond-Morettit bírálta több sajtótermék, köztük a BFMTV és a TF1. A politikus ugyanis véleményük szerint szexista megjegyzést tett az előtte megjelent újságírókra.

Dupond-Moretti hétfőn utazott Aurillac-ba, hogy megvizsgálja, milyen kár keletkezett egy bírósági épületben egy demonstrációt követően. Azt követően tüntetett több nő ruha nélkül, hogy egy másik félmeztelenül sétált a városban, ezért pedig elítélték szexuális kitárulkozásért. Az illető hölgy, Marina ezt azzal magyarázta, hogy nagyon melege volt, és a férfiak fele is póló nélkül mászkál. A megbüntetése miatt felháborodva ezren tüntettek szombaton Aurillac utcáin. A demonstráció végül elfajult, a bíróság épületénél letépkedték a francia zászlókat, felgyújtották azokat, illetve betörtek az épületbe is. 

Az igazságügyi miniszter az aurillaci sajtótájékoztató után úgy fogalmazott: feltűnt neki, hogy egyik újságírónő sem volt meztelen. „Nem volt elég meleg?” – tette fel a kérdést, amit többen is ízléstelen viccnek nyilvánítottak. A TF1 csatorna szerkesztőségi szakszervezete elítélte a „szexista” megnyilvánulást, úgy fogalmazva, hogy az még viccként is elfogadhatatlan.

A miniszter környezete szerint a politikus szavait kiragadták a kontextusból. Olyan szándékot tulajdonítottak neki, ami nem az övé – fogalmaztak a politikus kollégái az AFP-nek. Elmondásuk szerint Dupond-Moretti elkötelezett mindenféle szexuális és szexista erőszakkal szemben. Mint kifejtették, a miniszter arra utalt csupán, hogy valójában a törvények tisztelete számít a normának, ehhez pedig az újságírók is igazodtak. Majd valaki a teremből megkérdezte, hogy „talán nem volt elég meleg?” Mire a politikus úgy válaszolt: „nem volt elég meleg? Illik önhöz, hogy ezt mondja, hiszen férfi.” „Micsoda finomság. Micsoda ékesszólás. Micsoda lovagiasság. Micsoda férfi. Micsoda miniszter” – ironizált mindennek kapcsán Anne-Cécile Mailfert feminista aktivista.