Guantánamóra vinné a haiti menekülteket a Biden-kormány

Guantánamóra vinné a haiti menekülteket a Biden-kormány

Az amerikai haditengerészet támaszpontja a kubai szigeten található Guantánamóban (Fotó: Combined Military Service Digital Photographic Files)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsőre meglepőnek tűnő ötlettel állt elő a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat, a korábbi fogolytáboráról elhíresült amerikai katonai támaszpontra, a Kuba szigetén fekvő Guantánamón alakítanának ki menekültek számára befogadótábort. Az amerikai CNN hírtelevízió által bemutatott tervet egyelőre még csak latolgatják, az csak tárgyalási szakaszban van.

A demokrata kabinetben a haiti helyzet miatt merült fel ennek ötlete. A karibi országba, amit 2010-ben egy brutális földrengés is sújtott, áldatlan állapotok uralkodnak, az utcákon különféle bűnszervezetek, fegyveres bandák vették át a hatalmat, miután a helyi kormányzat gyakorlatilag összeomlott. Ariel Henry elnök a napokban bejelentette lemond a hatalmáról, ő maga már nem is tartózkodik az országban, a hírek szerint az egyébként amerikai közigazgatás alá tartozó Puerto Ricóban van. Henry hatalma azután ingott meg, hogy kiderült, valószínűleg köze lehetett a korábbi haiti elnök, Jovenel Moïse ellen 2021-ben elkövetett merénylethez, ami után ő – mint akkori regnáló miniszterelnök – került államfői székbe.

Február óta Haitiban a beszámolók szerint káosz uralkodik, a bandák kormányzati épületeket és intézményeket támadnak meg. Henry Kenyából próbált meg mintegy ezer rendőrt kérni a közbiztonság fenntartásához, ám nem járt sikerrel. Az amerikai kormányzat most attól tart, hogy az események miatt Haitiból is menekültek áradata indul meg az Egyesült Államok felé.

Ezért merült fel Guantánamó, mint lehetséges menekült befogadó helyszín. Az amerikai tengerészeti bázis egyébként mindössze 200 kilométerre fekszik Haititól, és korábban már volt ott egy szintén haiti menekültek számára fenntartott menekült központ. A kubai szigeten működő létesítményben volt/van az amerikaiak 2001. szeptemberben 11-én elkövetett támadások után indított terror elleni háborújával összefüggően felállított hírhedt fogolytábora, ahol százakat – sokukat bizonyítottan ártatlanul – tartottak fogva mindenféle jogi eljárás nélkül. Az Amerikát megrázó 9/11-es terrortámadás sorozat kitervelőjét, Hálid Sejk Mohamedet, Oszama bin Laden-féle al-Kaida propagandáért felelős vezetőjét immár 23 év alatt sem sikerült bíróság elé állítani.