Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetettek a földrengések sújtotta török tartományokban

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetettek a földrengések sújtotta török tartományokban

Mentőautóval érkező sebesült kisgyermeket vizsgál egy kórházi orvos a dél-törökországi Hatay tartománybeli Iskenderunban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a hétfői földrengések sújtotta 10 dél- és délkelet-törökországi tartományban.

Erdogan egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította az érintett térséget. Közölte azt is, hogy a szerencsétlenség törökországi halálos áldozatainak száma 3549-re, a sebesültjeinek száma pedig 22 168-ra emelkedett.

– A legnagyobb vigaszunk, hogy több mint 8 ezer állampolgárunkat egészségben mentettük ki a romok alól – fogalmazott. – Rámutatott arra is, hogy a szakértők szerint a mostani földrengés példátlan a világon. Nemcsak a Török Köztársaság történetének, hanem a világ egy legnagyobb sorscsapásával állunk szemben – húzta alá.

A Törökországot és Szíriát sújtó földrengésnek immár több mint ötezer halálos áldozata van, erről itt írtunk. A világ számtalan országából indult mentőcsapat, hogy segítsen a romok alá szorult áldozatokon. Magyarországról elsőként a Hunor mentőcsapat ért Törökországba, munkájukról itt lehet bővebben olvasni.