Joe Biden Afganisztánról: Sohasem volt jó időpont az amerikai erők kivonására

Joe Biden Afganisztánról: Sohasem volt jó időpont az amerikai erők kivonására

Joe Biden amerikai elnök beszél a függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen a washingtoni Fehér Házban 2021. július 4-én.
MTI/EPA/Michael Reynolds

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fehér Ház nemzetbiztonsági stábja élénken figyelemmel kíséri az afganisztáni helyzet alakulását – jelentette ki rendkívüli televíziós beszédében Joe Biden amerikai elnök, közép-európai idő szerint hétfő késő este. Hozzátette: „Amerikaiak nem harcolhatnak és nem halhatnak meg egy olyan háborúban, amelyet az afgánok nem hajlandóak saját magukért megvívni.”

Biden, aki a Camp Davidben töltött nyári szabadságát megszakítva Washingtonba utazott, először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy Kabul vasárnap a tálibok kezére került.

– Felkészült az Egyesült Államok az afgán kormányerők gyors összeomlására, ez egy volt azok közül a lehetséges forgatókönyvek közül, melyet latba vettek a csapatkivonás meghatározásakor – mondta el az elnök.

Húsz éve egyértelmű célokkal ment az Egyesült Államok Afganisztánba: megbüntetni azokat, akik megtámadták az országot és leépíteni az Al-Kaida jelenlétét. Elkapták Oszama Bin Ladent, 10 éve és felszámolták az Al-Kaida kiképzőközpontjait – idézte a Portfolió az elnököt.

„Teljes vállszélességgel kiállok a döntésem mellett” – jelentette ki Biden mintegy 12 perces helyzetértékelő beszédben. Hozzátette: megígérte az amerikai népnek, hogy „mindig őszinte leszek”, ugyanakkor elismerte, hogy a tálibok váratlan erőre kapása miatt a helyzet „gyorsabban változott, mint ahogy azt vártuk”.

– Az afgán kormány feladta. Az afgán haderő összeomlott, sok esetben anélkül, hogy harcoltak volna. Az elmúlt hét történései csak rávilágítottak arra: nincs értelme, hogy amerikai katonák haljanak meg egy olyan háborúban, amelyet az afgánok nem hajlandók saját magukért megvívni – jelentette ki.

Több mint 1000 milliárd dollárt költött Amerika Afganisztán stabilizációjára. 300 ezres, jól felszerelt afgán haderőt hoztak létre, amely nagyobb volt, mint sok NATO-ország hadereje. Fizették a fizetéseiket. Adtak nekik légierőt és légi támogatást. Mindent megadtak, hogy harcolni tudjanak magukért, de nem tették ezt meg – mondta az elnök.

– Nincs esély arra, hogy 1 év, 5 év, 20 év múlva az amerikai jelenlét bármilyen változást hozott volna – fogalmazott Joe Biden.

Biden azzal folytatta, hogy Donald Trump korábbi elnöknek a tálibokkal kötött megállapodása mintegy 15 500-ról mindössze 2500-ra csökkentette az amerikai csapatok létszámát az országban. Az egyezség szerint az amerikai haderőnek 2021. május 1-jéig távoznia kellett az országból. „A tálibok katonailag most a legerősebbek 2001 óta” – jelentette ki.

„Döntenem kellett: vagy betartom ezt (a Trump által kötött) megállapodást, vagy felkészülök arra, hogy májustól ismét harcolni kell a tálibok ellen” – mondta.

Kiemelte, hogy május 1-je óta nem született olyan megállapodás, ami megvédhette volna az amerikai csapatokat a tálibok támadásától. „Sohasem volt jó időpont az amerikai erők kivonására” – mondta, hozzátéve, hogy az ország „a vártnál gyorsabban összeomlott”.

„Továbbra is támogatni fogjuk az afgán népet. Nemzetközi diplomáciával. Humanitárius segítséggel. Politikai dialógussal a stabilitás és béke érdekében. Továbbra is kiállunk majd az afgán nők és lányok alapvető jogaiért” – mondta Joe Biden, de hozzátette: ezt gazdasági eszközökkel és diplomáciával lehet megtenni, nem végtelen háborúkkal.

6000 amerikai katona segíti most az afganisztáni diplomáciai dolgozók és amerikaiakat segítő afgánok evakuációját. A következő napokban több ezer amerikai állampolgárt és afgán civilt fognak kimenekíteni. Már most is 2000 afgánt kimenekítettek az Egyesült Államokba, és ez a tevékenység továbbra is folytatódik. 

Arról is beszélt, hogy azért nem kezdték el előbb az evakuációt, mert az érintett afgánok nem akarták elhagyni az országot, az afgán kormány pedig arra kérte az Egyesült Államokat, hogy ne indítsanak el tömeges kivándorlási programot, amely bizalomvesztéshez vezet.

Nincs az a katonai erő, amely biztonságos és stabil Afganisztánt tudna teremteni. Nem véletlen hívták a történelemben a birodalmak temetőjének – hangsúlyozta az elnök.

„Én vagyok a negyedik amerikai elnök, akinek a hivatali ideje alatt háború zajlik Afganisztánban. Eddig két demokrata és két republikánus elnök élte át ezt. Nem fogom átadni ezt a felelősséget egy ötödik elnöknek” – zárta beszédét Joe Biden aki sajtótájékoztatója végén azonnal elhagyta a termet, és nem hagyott lehetőséget a kérdésekre.

Mint megírtuk, Joe Bident a kétségbeejtő afganisztáni helyzet miatt hétfőn össztűz alá vették a republikánusok. Donald Trump volt elnök egyenesen lemondásra szólította fel Bident, bár ő is a gyors csapatkivonással kampányolt, és ő kötötte meg korábban az erről szóló megállapodást.