Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából

Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. július 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Fotó: Julien Warnand

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – számolt be a Spiegel. A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban. Erről maga Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be. Fiala arról beszélt, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely „súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. A csoport az EU területén „Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen” agitált – mondta Fiala. A csoport tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, de erről bővebben nem beszélt.

A Deník N nevű cseh napilap arról írt, hogy a Voice of Europe híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. Egyes európai politikusok, akik együtt dolgoztak a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték. A pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak – írja a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Az Alternatíva Németországért (AfD) is érintett.

A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében. A Voice of Europe mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll.