Mint másfél éve Ausztráliában – A hőhullám után futótüzek

Mint másfél éve Ausztráliában – A hőhullám után futótüzek

Bozóttûz pusztít a kanadai Brit Columbia tartományban fekvõ Lyttontól északra 2021. július 1-jén (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dick)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elviselhetetlen a hőség Észak-Amerikában. Július elején Kanadában dőlt meg három egymás utáni napon is a melegrekord, a nagy hőség pedig megnövelte a halálozások számát. Erre jött még rá, hogy a teljesen kiszáradt növényzet lángra kapott és futótűzként terjedve majdnem teljes egészében megsemmisítette azt a kisvárost, ahol a hőmérsékleti rekordot mérték.

Ugyanez megismétlődött most Amerika területén is, ahol főleg Kalifornia és Nevada államban alakult ki hőkatlan. A forgatókönyv megegyezett a fentivel, illetve a másfél évvel ezelőtti ausztráliaival: a hatalmas hőségben kiszikkadt a növényzet, lángra kapott, a füst a légkör felső rétegeibe feljutva száraz villámlást idézett elő, az pedig meggyújtotta máshol is a bozótot, hatalmas lángkatlant kialakítva. Kaliforniában és Nevadában már több települést is evakuáltak, Arizonából pedig még halálesetet is jelentettek: két tűzoltó légibalesetben vesztette életét, amikor a tüzeket próbálták oltani.

Las Vegasban a hétvégén az előrejelzéseknek megfelelően 117 Fahrenheitet, azaz 47,2 Celsius-fokot mértek, ezzel beállították az eddigi rekordértéket. A nevadai város levegője ráadásul éjjel sem hűl le 34 fok alá. A kaliforniai Halálvölgyben pedig ismét 54,5 fokot mértek.

A két államban összesen nagyjából 31 millió ember által lakott területre adták ki a legmagasabb riasztást hőveszély miatt. Azt javasolják mindenkinek, hogy lehetőség szerint maradjanak klimatizált helyiségekben, igyanak sok vizet és kerüljék a szabad levegőn való tartózkodást. A hatóságok sportcsarnokokban illetve egyéb közlétesítményekben közben „hűsítő központokat” hoztak létre.

Olyan nagy a hőség, hogy a tűzoltók beszámolói szerint, az oltórepülőkről ledobott víz nagy része elpárolog, mielőtt földet érne.

Mint a témával foglalkozó tudósok évtizedek óta figyelmeztetnek erre, a globális klímaváltozás miatt az ilyen, extrém száraz és forró események kialakulásának valószínűsége egyre nagyobb. Sőt, tudósok egy csoportja szerint bár ezerévente egyszer hasonló időjárási szélsőség kialakulhat, az elmúlt két hétben tapasztalható perzselő forróság kialakulásának esélye a globális felmelegedés nélkül elenyésző lenne. Mint megjegyezték, a felmelegedés elsődleges kiváltó oka az, hogy az emberek hatalmas mennyiségben égetnek el fosszilis tüzelőanyagokat, ezáltal jelentősen megnövelve a légköri széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok koncentrációját.

Címkék: Nevada, Észak-Amerika