Műfogsor és hegedű a bécsi talált tárgyak osztályán

Műfogsor és hegedű a bécsi talált tárgyak osztályán

Fotó: A bécsi Fundservice © PID / Fürthner

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A talált tárgyak listáját az okiratok vezetik, majd a pénztárcák jönnek, a harmadik helyen pedig a kulcscsomók állnak.

Bécsben tavaly 83 000 elveszített értéktárgy került a Fundservice-be – olvasható az osztrák főváros külképviseleti irodájának közleményében. Ez a központi gyűjtőhely a bécsi Talált Tárgyak Osztályait foglalja magába, és közvetlen hozzáférése van a központi lakcímnyilvántartóhoz, így például az elveszített iratokat 1-2 napon belül visszajuttatják tulajdonosaikhoz. A központnak köszönhetően a többi tárgy után is csak egy helyen kell érdeklődni.

2019-ben a „klasszikusok” mellett, mint például igazolványok, táskák, esernyők, akadt pár különlegesség is: például három műfogsor és hét hegedű is. A talált tárgyak listáját az okiratok vezetik 20 900 dokumentummal, majd a pénztárcák 12 600 darabbal és a harmadik helyen a kulcscsomók állnak 9 000 darabbal.

Az osztrák fővárosban 100 Fundbox (talált tárgyak doboza) található, ahova bármikor be lehet dobni a talált tárgyakat. A nagyobb értékű tárgyakat, például pénztárcákat vagy mobiltelefonokat, csak személyesen lehet leadni az ügyfélszolgálatokon.

Ezután elektronikus úton rögzítik őket, így a honlapra is felkerülnek. Itt feltüntetik, hogy hol találták meg őket, illetve a fontosabb jellemzőiket is. A központ munkatársai lelkes nyomozói munkát végeznek, hogy a tulajdonosok minél hamarabb az elveszített tárgyak nyomára bukkanhassanak.

Sajnos számos tárgy az intenzív nyomozói munka ellenére sem talál vissza tulajdonosához, így ezek egy év után a város tulajdonába kerülnek. A bécsi köztisztaságiak ezután eladják a sértetlen tárgyakat, az ebből befolyt bevételt pedig karitatív célokra fordítják.