Négy hónap börtönre ítélték Steve Bannont

Négy hónap börtönre ítélték Steve Bannont

Prága, 2020. augusztus 20.
2018. május 22-én Prágában készített kép Steve Bannonról, Donald Trump amerikai elnök korábbi főtanácsadójáról. Bannont, aki a szövetségi ügyészség szerint az amerikai-mexikói határra építendő fal ügyében tartott adománygyűjtés pénzéből csalt el társaival, 2020. augusztus 20-án csalás vádjával őrizetbe vették.
MTI/EPA/Martin Divisek

Fotó: Martin Divisek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump korábbi tanácsadóját négy hónapos börtönbüntetésre ítélték, miután nem tett eleget a 2021. január 6-i capitoliumi zavargások hátterét vizsgáló kongresszusi bizottság idézésének. Bannon visszautasította a vallomástételt, illetve a követelt dokumentumok átadását is.

A volt tanácsadó természetesen a „Biden-rezsim” ellen hergelte a híveit az ítélet után, és nyilván minden eszközt be fog vetni, hogy elkerülje a börtönt. A szabadságvesztés mellett még 6500 dollár pénzbüntetésre is ítélték.

Bannon tagadja, hogy törvénysértést követett volna el. A fellebbezések lezárultáig szabad lábon védekezhet. „November 8-án ítéletet fogunk mondani az illegitim Biden-rezsim felett” – mondta Bannon riportereknek közvetlenül az ítélethirdetés után, az amerikai félidős választásokra utalva.

Néhány órával Bannon ítélethirdetése után Trump is megkapta a bizottság formális idézését, hogy tanuskodjon a zavargásokban játszott szerepéről. Gyakorlatilag biztos, hogy ezt ő is meg fogja tagadni, így hasonló eljárás indulhat ellene is. Bannon még ma is azt állítja, hogy a 2020-as elnökválasztás eredményeit meghamisították, és igazából Trump nyert.

(BBC)