Nem emelnek vádat egy mexikói drogkartell tíz tagjával végző falu lakosai ellen

Nem emelnek vádat egy mexikói drogkartell tíz tagjával végző falu lakosai ellen

A mexikói Michoacana család elnevezésű drogkartelltől korábban lefoglalt dollárkötegek (Fotó: DEA/Amerikai Drogellenes Ügynökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az illetékes mexikói ügyészség szerint önvédelem volt az, hogy Texcapilla falu lakói végeztek a Michoacana család elnevezésű drogkartell tíz tagjával még idén december elején – jelentette a BBC. A beszámolók szerint a Mexikó középső részén aktív bűnszervezet tagjai azt követelték, hogy a falu földművesei minden egyes általuk megművelt négyzetméterért védelmi pénzt fizessenek nekik.

A folyamatos félelemben élő falusiak és a banda között egy december 7-i találkozón fajultak el a dolgok. A helyi focipályán összegyűlt bűnözők rátámadtak a földművesekre, akik nem hagyták magukat, és puskákkal, illetve machetékkel mentek nekik az őket fenyegetőknek. A lövöldözésben 10 bandatag, illetve négy helyi farmer halt meg, illetve további 7 személy megsérült.

Az eset után a mexikói Nemzeti Gárda több száz tagját vezényelték a területre, hogy megvédjék a falusiakat. Mexikó állam kormányzója, Delfina Gómez pedig megígérte a lakosoknak, hogy a hatóságok nem hagyják magukra őket. „Nem vagytok egyedül, veletek vagyunk” – közölte a politikus. A biztonsági tisztviselők közben arról beszéltek az esettel összefüggésben, hogy meg akarják akadályozni egy önbíráskodó csoport, erő kialakulását, ahogyan az a múltban Mexikó más vidéki régióiban már megesett.

Az embercsempészetben, emberrablásban és más bűncselekményekben is érintett drogkartellek tevékenysége egyre nagyobb méreteket öltött az elmúlt években az Egyesült Államok déli szomszédjában. A mexikói kartellek országhatárokat is átlépő tevékenysége – a Mexikóból érkező migrációs nyomással és a határvédelemmel egyetemben – hangsúlyos témája lesz a 2024-es amerikai elnökválasztási kampánynak. Joe Biden demokrata elnök külügyminisztere, Anthony Blinken a napokban Mexikóban járt, és többek között az illegális migráció megfékezése ügyében tárgyalt partnereivel. Egyes amerikai becslések szerint naponta 10 ezer illegális bevándorló érkezik az Egyesült Államokba Mexikó irányából.