Nyilvánosságra hozták az Epsteinnel kapcsolatban állók listáját

Nyilvánosságra hozták az Epsteinnel kapcsolatban állók listáját

Jeffrey Epstein

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozták azokat a bírósági dokumentumokat, amelyekből kiderül, mely hírességek álltak kapcsolatban Jeffrey Epsteinnel – számolt be róla többek között a The Guardian. Bill Clinton, Michael Jackson, David Copperfield és András herceg neve is szerepel a bírósági dokumentumokban. Hasonló neveket tartalmazó listák régóta köröztek a nyilvánosságban, összeesküvés-elméletek tárgyát is képezte, ki mindenki üzletelt a kerítésért és gyermekprostitúcióért elítélt egykori befektetővel. A névsorra sokan pedofillistaként is tekintettek, habár arra nincs jelenleg bizonyíték, hogy valóban kiszervezett volna 18 év alatti vagy idősebb szexpartnereket Epstein a szóban forgó ismert embereknek. Akadnak ugyanakkor a listán olyanok is, akik esetében a pedofília gyanúja is felvethető.

Jeffrey Epstein ügyében 2005-ben kezdtek vizsgálódni, miután egy szülő jelentette, hogy a férfi zaklatta a 14 éves lányát. Epstein bűnösnek vallotta magát, el is ítélték, de végül sikerült alkut kötnie. Legközelebb 2019-ben tartóztatták le kiskorúakat érintő szexkereskedelemért. A befektető a börtöncellájában halt meg 2019. augusztus 10-én, a vizsgálat szerint akasztás következtében. Azóta a halála kapcsán is mindenféle összeesküvés-elméletek terjedtek el, sokak szerint valójában megölhették, nem pedig öngyilkosság történt. Epstein brit partnerét, az őt a kerítésben segítő Ghislaine Maxwellt 2022-ben húsz év börtönbüntetésre ítélték. A nő fenntartotta ártatlanságát, és fellebbezett az ítélet ellen.

A most nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumokban szerepelnek élő és már halott hírességek nevei is. Köztük többen vannak, akiket már korábban hírbe hoztak azzal, hogy náluk fiatalabb, esetleg kiskorú személlyel kerülhettek szexuális kapcsolatba. A most kikerült listák a Ghislaine Maxwell elleni per részét képezték, a feloldás előtt pedig a nevek a bírósági papírokban a J Doe név alakváltozataiban szerepeltek. Amint a Guardian megjegyzi, a listán való szereplés nem jelenti azt, hogy az érintett személyt Epsteinhez is kötődő törvénytelenség elkövetésével vádolták.

A per szerint András herceg személyesen a szigetén látogatta meg korábban Epsteint, a befektető pedig ezen a területen számos lányt zaklathatott korábban. Maxwell szerint ugyanakkor, amikor András herceg ott járt, nem voltak más lányok a szigeten, csak az ott dolgozó személyzet. Az egyik bírósági dokumentum tartalmazta Johanna Sjoberg nyilatkozatát is, aki szerint Epstein egyszer úgy fogalmazott, Bill Clinton fiatalon szereti a nőket. 2019-ben Clinton szóvivője, Angel Ureña visszautasította az Epsteinnel való kapcsolatról szóló állításokat, és úgy fogalmazott, a volt elnök semmit sem tudott azokról az ügyekről, amelyekben Epstein bűnösnek vallotta magát. Az mindenesetre bizonyos, hogy Clintonnak elnökként 18 hónapig viszonya volt gyakornokával, az akkor 22 éves Monica Lewinskyvel. Clinton ekkor 49 éves volt. Sjoberg szerint a 2009-ben elhunyt Michael Jackson felkereste Epsteint a Palm Beach-i villájában, illetve a nő találkozott az ismert bűvésszel, David Copperfielddel is. Mint mondta, a férfi részt vett Epstein egyik vacsoráján, és bemutatott néhány bűvésztrükköt. Arra a kérdésre, Copperfield beszélt-e neki Epstein fiatal lányokkal való kapcsolatáról, a nő azt mondta: a befektető feltette neki a kérdést, tudja-e, hogy egyes lányokat azért fizetnek, hogy más lányokat találjanak. 

Donald Trumpot is megemlítették a dokumentumokban, az ő Epsteinnel való kapcsolata is széles körben ismert volt. A korábbi elnököt szintén nem vádolták ugyanakkor Epstein személyével is kapcsolatos jogsértéssel.