Nyilvánosságra került az izraeli „Kubatov-lista”

Nyilvánosságra került az izraeli „Kubatov-lista”

Benjamin Netanjahu választási plakátja Jeruzsálemben 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Ammar Awad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael történetének legnagyobb adatszivárgása történt a hét végén: alig három héttel a választások előtt nyilvánosságra került az összes szavazópolgár neve, személyi száma, lakcíme és egyéb érzékeny adata.

A botrány a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu pártjához, a Likudhoz kötődik: az Elector nevű telefonos alkalmazásban különösebb számítástechnikai ismeretek nélkül elérhető volt 6 453 255 izraeli felnőtt, szavazásra jogosult polgár minden adata, mert tálcán kínálták fel az adminisztrátori jogokat gyakorlatilag bárkinek, aki letöltötte az appot. A hibát azóta kijavították, de nem tudni, hányan fértek hozzá az ország választói adatbázisához.

A szivárgást egy szoftverspecialista, Ran Bar-Zik hozta nyilvánosságra, aki egy programozási podcastot készít, és egy névtelen hallgató elküldte neki az éppen hadseregben szolgáló fia adatait. A programozási hiba miatt legalább huszonnégy órán át elérhetőek voltak az érzékeny információk.

Az Elector appot egyébként nem csak Izraelben, de Moldovában, az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban is letöltötték, így külföldi titkosszolgálatok is hozzájuthattak az adatokhoz. A telefonos alkalmazás használatára maga Netanjahu biztatta a híveit: egy hete arról beszélt, hogy az aktivisták az Elector segítségével tudják mozgósítani a Likud szavazóit. Különösen kínos, hogy az érzékeny adatok mellett az is kiderült, egyes választókhoz milyen kiegészítő adatot rendelt hozzá a párt – sok esetben melléírták a szavazópolgár mobilszámát és azt is, várhatóan kire fog szavazni.