VSquare: Orbán és a Kreml segítségét kérte titokban a volt szlovák miniszterelnök

VSquare: Orbán és a Kreml segítségét kérte titokban a volt szlovák miniszterelnök

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A négy évvel ezelőtti, 2020-as szlovákiai választásokon Magyarország és Oroszország közösen próbálta meg segíteni a szlovák kormány hatalmon maradását, mindezt Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök kérésére – írja a VSquare.org oknyomozó portál az általa megszerzett érzékeny hírszerzési anyagra hivatkozva.

Az iratok szerint Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök 2020 februárjában – amikor a hatalom kezdett kicsúszni a kezéből – Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz fordult segítségért. A Telexen megjelent írás szerint Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása után alakult ki a kormányellenes hangulat, ezért tartott attól Pellegrini, hogy el fogja veszíteni a 2020. február 29-i szlovákiai parlamenti választásokat. 

Pellegrini állítólag ekkor arra kérte Orbánt, hogy segítsen neki elintézni egy hivatalos meghívást Moszkvába, azzal érvelve, hogy egy ilyen látogatás vonzó lenne a szlovák választók számára, és növelné a választási esélyeit. A hírszerzési anyagban konkrétan az szerepel, hogy Pellegrini azt mondta Orbánnak: egy moszkvai meghívás segítene neki abban, hogy megnyerje a szlovákiai választásokat. Az anyagból az is egyértelműen kiderül, hogy az orosz és a magyar kormány magas szintű megbeszéléseket folytatott Pellegrini hatalomban tartásának megsegítéséről. Pellegrini végül megkapta az oroszországi látogatást, mégis elvesztette a választást. 

Mindez azért is érdekes, mert jelenleg Pellegrini az első számú esélyese a közelgő szlovák elnökválasztásnak, melynek első fordulóját március 23-án, a második fordulót április 6-án tartják. A Telex emlékeztet arra, hogy Pellegrini elnökjelöltségét támogatja a jelenlegi szlovák miniszterelnök Robert Fico, akit erősen bírálnak oroszbarát politikája, valamint a civil szervezetek, a független média és a szlovák állam korrupcióellenes szervei elleni kemény fellépése miatt. Ha Pellegrinit megválasztják, ő várhatóan alá fogja írni Fico vitatott intézkedéseit, szemben Zuzana Čaputová leköszönő elnökkel vagy Pellegrini fő kihívójával, az ellenzék által támogatott Ivan Korčok volt külügyminiszterrel. 

Az oknyomozó portál szerint az anyag érzékeny jellege miatt, valamint a források védelme érdekében az említett európai titkosszolgálat egyik képviselője arra kérte őket, hogy ne nevezzék meg az országukat, és ne hozzanak nyilvánosságra bizonyos konkrét információkat ebből az anyagból. Mindenesetre elküldték kérdéseiket Peter Pellegrini és Orbán Viktor sajtósainak, az Oroszországi Föderáció miniszterelnöki hivatalának és külügyminisztériumának, illetve a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Ez utóbbi reagált megkeresésükre. „Ahogyan azt Szijjártó Péter elmondta, amennyiben a Külgazdasági és Külügyminisztérium olyan kérést kap, hogy segítsen más országok kapcsolatfelvételében vagy kapcsolattartásában, és az a kérés nem ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, akkor mindig segíteni szoktunk. Ezt hívják diplomáciának” – válaszolta Paczolay Máté külügyi szóvivő. Ezzel a magyar külügyminiszter néhány nappal ezelőtti kijelentésére utalt, amikor Szijjártó Péter nyíltan is elismerte, hogy gyakran lép fel közvetítői szerepben európai politikusok és a Kreml között.