Orbán Szarajevóban: „Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon”

Orbán Szarajevóban: „Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b3) és a boszniai háromtagú államelnökség tagjai tárgyalnak Szarajevóban 2023. június 22-én. Jobbra Zeljka Cvijanovic, a bosznia államelnökség soros, szerb elnöke (j4), valamint az elnökség horvát és bosnyák tagjai, Zeljko Komsic (j5) és Denis Becirovic (j3). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Szarajevóban, miután megbeszélést folytatott Borjana Kristo bosznia-hercegovinai kormányfővel.

Hangoztatta, hogy az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, meglátása szerint ugyanis ez az Európai Unió utolsó jelentős erőforrás-tartaléka – írja az MTI. Az EU-nak minden dinamikára szüksége van, mert most versenyképesség-vesztésben van, és ezt a folyamatot meg kell fordítani. 

A magyar Balkán-politika részeként említette azt az álláspontot, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat már most adják oda a térség országainak, ne várják meg ezzel a hivatalos csatlakozásukat és a fejlesztési források hozzáférhetőségét is hozzák előre. „Nem lehet, hogy minden pénz Ukrajnába áramoljon”, a balkáni fejlődésre és biztonságra is jutnia kell – fogalmazott. Kifejtette, hogy a térség problémáinak hosszú távú megoldása nem az idegenek jelenlétében, hanem az itteni népek együttélésében van. Minden jogkört, amelynél ez lehetséges, a helyiek kezébe kell helyezni. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország továbbra is szívesen vállal szerepet a Balkán biztonságának garantálásában és ha kell, növelni is kész jelenlegi hozzájárulását az EUFOR misszióhoz.

A kétoldalú együttműködést vendéglátójával együtt jónak minősítették, és Orbán Viktor megerősítette, hogy a kormány jelzéseket vár Szarajevótól arról, melyek azok a gazdasági ágazatok, ahol a magyar jelenlétre a már meglévőn – így a légi közlekedésen, a pénzügyi szektoron, a megújuló energiák ágazatán – kívül szükség lehet. 

Bosznia tavaly decemberben hivatalos tagjelölti státuszt kapott az Európai Uniótól, és Borjana Kristo köszönetét fejezte ki, hogy ebben Magyarország nyomatékosan támogatta. Borjana Kristo úgy fogalmazott, hogy Bosznia-Hercegovina a Nyugat-Balkánnal együtt „kívánatos tényező” az Európai Unió számára. Orbán Viktor Szarajevóban találkozott az államelnökség három tagjával is, valamint látogatást tett a parlamentben. Délután Banja Lukába utazott tovább, hogy Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytasson tárgyalásokat. A miniszterelnököt a hivatalos látogatásra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is elkísérte.