Szlovákia bekérette a magyar nagykövetet Szijjártó Péter útja után

Szlovákia bekérette a magyar nagykövetet Szijjártó Péter útja után

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Szlovákiában tett kijelentései miatt bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét a szlovák külügyminisztérium – írja a 24.hu a Paraméter nevű oldalra hivatkozva. A nagykövetet arra kérték, „tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya. „A külügyi tárca úgy véli, az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin” – közölte a tárca a magyar külügyminiszter szeptember 26-án és 27-én a dél-szlovákiai falvakban tett kijelentéseivel kapcsolatban.

Szijjártó Péter kedden és szerdán Szlovákiában részt vett a Szövetség kampányrendezvényein. Mindkétszer arra buzdította a szlovákiai magyarokat, hogy szavazzanak az „egységes magyar pártra”. Az Eduard Heger vezette Demokraták szerint ezzel Magyarország durván beavatkozik a választási kampányba. Miután Szijjártó Péter korábban kommentálta Tibor Gašpar, a Smer jelöltje ellen indult eljárást, így a Napunk nevű oldal rákérdezett arra, hogy a magyar külügyminiszter ezt sem tekinti-e a szlovákiai kampányba való beavatkozásnak. Szijjártó Péter azzal reagált, hogy ő egy globális jelenségről beszélt.

Szlovákiában az előrehozott parlamenti választást szombaton tartják.