Tíz év börtönt kaphat egy iráni nő, ha nem visel hidzsábot

Tíz év börtönt kaphat egy iráni nő, ha nem visel hidzsábot

Iráni tüntetők Ahvaz városában 2020. január 5-én (Fotó: Reuters/ Madyar Shojaeifar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz év börtönt is kaphat az a nő Iránban, aki nem visel hidzsábot – derült ki a The Guardian cikkéből. Jelenleg elfogadás előtt áll a törvény, amely az eddigieknél is jobban szigorítaná az érvényben lévő büntetési tételeket. Az ENSZ emberi jogi szerve szerint mindez már kimerítené a „gender apartheid” fogalmát, egyben a nők totális alávetettségéhez fog vezetni. Mindezt csupán egy évvel azt követően, hogy fogva tartása közben életét vesztette a 22 éves Mahsa Amini. A nőt azért vették őrizetbe, mert állítólag nem megfelelő módon viselte fejkendőjét. Halála előtt a rendőrök bántalmazhatták is őt. Amini esete évek óta a legjelentősebb tüntetésekhez vezetett az országban. Úgy tűnik viszont, mindez egyelőre nemhogy enyhülést nem hoz, de még fokoznának is a szorításon.

Nevetséges ezt a tíz éves tételt még összevetni is azzal, mennyit kaphat valaki olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság vagy a drogkereskedelem – mondta a Guardian cikke szerint egy emberi jogokra szakosodott iráni ügyvéd, Hossein Raeesi. A törvénytervezet olyan büntetési tételekkel számol továbbá, mint hatvan csapás, súlyos pénzbírságok és hosszú börtönbüntetések. Az üzleteket is bezáratással, illetve egyéb komoly következményekkel fenyegetik, amennyiben kiszolgálnak olyan nőt, akin nem megfelelő módon áll a fejkendő.

A tervezet megerősíti az erkölcsrendészet szigorú őrjáratait is, továbbá erősíti a nemi alapú szegregációt az egyetemeken, kórházakban, parkokban és munkahelyeken. Az iráni hatóságok erősen támaszkodnak már a különböző okoseszközökre is a megfigyelésben és elnyomásban: arcfelismerő kamerákkal kutatják a szabályszegőket, és monitorozzák azt is, nem kezd-e gyülekezni egy adott helyen viszonylag sok ember.

Címkék: Irán, hidzsáb