Tizenegy év után először havazik Johannesburgban

Tizenegy év után először havazik Johannesburgban

Havazás Johannesburgban 2023. július 10-én (Fotó: AFP via Europress/Shiraaz Mohamed)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csodaszámba megy a helyiek szerint, hogy tizenegy év után most először havazott Johannesburgban. A The Guardian írt a dél-afrikai időjárás váratlan alakulásáról, megjegyezve, hogy azt a páratartalom megugrása és a hideg hőmérséklet okozza. Sok gyerek most először látott havat a Dél-Afrikai Köztársaság legnépesebb városában, miközben az ország más részein azért még szokott havazni júniustól augusztusig. Johannesburgban utoljára ilyen 2012 augusztusában történt.

Nem valószínű sajnos, hogy ki fog tartani a havazás – erről beszélt a dél-afrikai Times-nak a Witwatersrand Egyetem fizika- és földrajzprofesszora, Jennifer Fitchett. Körülbelül tízévente egyszer előfordul ez szerinte, de nem lesz gyakori, miután az időjárás továbbra is rendkívül száraz. A téli hónapokban továbbá egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés eső esik.

Havazásra legutóbb 2012-ben, előtte pedig 2007-ben volt példa Johannesburgban. A hétfőihez hasonló sűrű hóesésre tíz-húszévente egyszer kerül sor – mondta el a Witwatersrand Egyetem klímaprofesszora, Francois Engelbrecht a Daily Maverick hírportálnak. A meteorológiai szolgálat szakembere, Wayne Venter szerint a körülmények nem tekinthetőek különlegesnek, és nem mondható el, hogy az éghajlatváltozás okozta volna ezt a mostani havazást.

Mindenesetre vannak, akiknek inkább csak bosszúságot okoz a dolog, egy fuvarozó például hiába próbált életet verni a járműve motorjába. A gyerekek viszont lelkesen fogadták a dolgot, a Reuters fotósa a várostól délre, Brackenhurstben iskolásokat látott hógolyókat és hóangyalokat készíteni.