Folyamatos a magyarok evakuálása Szudánból

Folyamatos a magyarok evakuálása Szudánból

Az AFPTV videófelvételén egy konvoj, amint az emberek menekülnek a harcok sújtotta szudáni fővárosból Kartúmból Port Szudán felé 2023. április 23-án (Forrás: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyreállt egy ideig a telefon- és internetszolgáltatás Szudánban, így minden magyar állampolgárral fel tudta venni ismét a kapcsolatot a külügyminisztérium – ezt Szijjártó Péter jelentette be a Luxembourgban zajló külügyi tanács ülésének szünetében. A tárcavezető ismertetése szerint továbbra is öten vannak a fővárosban, Kartúmban. Nekik különféle evakuációs lehetőségeket ajánlottak, ugyanakkor – mint azt már korábban közölte – ilyen esetben mindenki saját felelősségre vesz részt az akcióban és magának kell eljutnia a megadott gyülekezőpontra is. Ezt pedig nem mindenki vállalja, hiszen a harcok hevesek, az utcákon, tereken tartózkodni gyakorlatilag életveszélyes. Mindenesetre amint lehetőség nyílik rá, őket is kihozzák majd az észak-afrikai országból.

Szudánban két hete kezdődtek meg a harcok a reguláris hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba utóbbi alakulatot. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van. A harcok továbbra is a fővárosban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek.

Eddig már több magyart is sikerült kimenekíteni. Elsőként 14 embert, akik egy búvárkiránduláson vettek részt az ország partjainál, de a  diplomatáknak sikerült felvenni a kapcsolatot a részben magyar tulajdonban álló szervezőcéggel és a hajó legénységével, majd az egyiptomiak közbenjárásával üzemanyagot szereztek és a hajó Egyiptom felé vette az irányt. Ezután a franciákkal együttműködve több magyar állampolgárt biztonságosan kimenekítettek Dzsibutiba, illetve egy Szudánt elhagyó magyar – és házastársa – odaért a megbeszélt találkozási pontra, így már biztonságban vannak Etiópiában, ahol a nagykövetségi munkatársak segítik őket. Jelenleg is zajlik az ENSZ-szel együttműködésben három magyar evakuációja, róluk annyit árult el Szijjártó Péter, hogy jól vannak, egészségesek, hamarosan remélhetően biztonságos helyre érnek. További két magyar tart még egy biztonságos találkozási pont felé, őket diplomaták várják. Utóbbi két esetről, illetve a helyszínekről a külügyminiszter a biztonság érdekében részleteket egyelőre nem árult el.

Címkék: Szudán