Benkő Tibor: Békés úton kell rendezni az ukrán helyzetet, de nem várhatjuk tétlenül a történéseket

Benkő Tibor: Békés úton kell rendezni az ukrán helyzetet, de nem várhatjuk tétlenül a történéseket

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán Nyíregyházán 2021. augusztus 14-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége az imént Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt, akit az Ukrajnát fenyegető orosz támadás Magyar Honvédséget érintő aspektusairól kérdeztek.

A miniszter kijelentette, hogy Magyarország a békés megoldást támogatja. „A háborúból egyik fél sem sem kerülhet ki győztesként.” Benkő Tibor megerősítette, hogy NATO-csapatok és amerikai katonák Ukrajna területére nem mennek..

„Mi teljes mértékben egyetértünk a nemzeti szuverenitás és a területi integritás fenntartására irányuló ukrán törekvésekkel. Érdekünk, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon tovább, de ha mégis, arra fel kell készülnünk” – mondta Benkő Tibor.

Szó volt az ukrán kormányzati honlapokat ért, valószínűleg orosz eredetű hekkertámadásokról. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a kibertámadások ma már szerves részei a hibridhadviselésnek. A kiberhadviselésből Magyarország sem vonhatja ki magát, és az ilyen támadások ellen tudni kell eredményesen fellépni. A Magyar Honvédség ezért hozott létre kibervédelmi központokat. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy folyamatosan ellenállunk a kibertámadásoknak, de nincs információja arról, hogy a kibertámadások Magyarország ellen erősödtek volna.

„Békés úton kell rendezni a helyzetet, de nem várhatjuk tétlenül a történéseket – hangsúlyozta ismét Benkő Tibor. – A magyar emberek biztonságáról tudnia kell a Magyar Honvédségnek gondoskodni.”

Ebben kettős feladata van a honvédségnek. Egyrészt az esetleges Ukrajnából érkező menekülteket kell segítenie. Arra készülnek, hogy ahol várható a menekültek érkezése, és ott biztosítani kell a bejutásukat, vagyis meg kell nyitni a határt. Fogadóállomásokat kell létesíteni.

„Katonáink számára nem idegen a helyzet, a békemissziós feladatokban találkoznak ilyen szituációkkal. Nehéz megmondani, hogy mennyi menekültre kell számítani, de több tízezren is jöhetnek” – vélekedett Benkő Tibor.

A honvédség másik feladata katonai jellegű – folytatta. Ha az ukrajnai háborús helyzet nyugat felé eszkalálódik, és átterjed Közép- és Nyugat-Ukrajnára is, akkor a Magyar Honvédségnek meg kell védenie Magyarország határát. Akár harcoló egységek is átsodródhatnak az országhatáron.

A Magyar Honvédség parancsnoka közvetlen kapcsolatban áll az ukrán vezérkari főnökkel, a miniszter az ukrán honvédelmi miniszterrel egyeztet rendszeresen, ha a helyzet úgy kívánja. 

Nem számolnak azzal, hogy a magyar katonák átlépik a magyar–ukrán határt. A Magyar Honvédség a NATO kötelékén belül tevékenykedik, de Magyarország elég erős ahhoz, hogy ne kelljen ide telepíteni más országokból származó katonákat. A jelenlegi helyzetben mindent önerőből megoldunk – jelentette ki a miniszter.

Az interjúban szóba került, hogy a magyar kormány, Ukrajna kérését elutasítva, nem ad hadianyagot. „Milyen szándékkal küldenek [más NATO-tagállamok] fegyvert? Ezzel Ukrajna megoldja a problémáját?” – kérdezett vissza Benkő Tibor. Úgy vélte, hogy Oroszországgal szemben még NATO-fegyverekkel sem képes Ukrajna félelmetesebbnek tűnni. Hadászatilag szerinte Ukrajna nem tudja megállítani az orosz támadást. Csak a tárgyalás állíthatja meg a jelenleg eszkalálódó válságot.