Verhofstadt a Putyin-interjúról: „Így halnak meg a demokráciák”

Verhofstadt a Putyin-interjúról: „Így halnak meg a demokráciák”

Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2024. február 9-én. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban megírtuk, hogy a Fox News egykori sztárkommentátora, Tucker Carlson két órán keresztül beszélgetett Vlagyimir Putyinnal, többek között az orosz-ukrán háborúról. Putyin tagadta Ukrajna államiságát, illetve azt is, hogy valaha felajánlotta volna Ukrajna egy részét Orbán Viktornak.

Guy Verhofstadt, egykori belga miniszterelnök és EP-képviselő az X-en (korábban Twitter) az interjú margójára azt írta: „A Carlson-interjú a legjobb dolog, ami Putyinnal valaha történt. Amerika holnaptól szűretlen és megkérdőjelezetlen hazugságoktól fog szenvedni. Így halnak meg a demokráciák.” Carlson rákérdezett az orosz fogságban lévő, kémkedéssel vádolt amerikai újságíró, Evan Gershkovich helyzetére is, Putyin válaszul azt állította, hogy Gershkovichot bizalmas adatok megszerzése közben kapták el. Putyin emellett arra is utalt, hogy Oroszország hajlandó lenne elengedni Gershkovichot egy fogolycsere keretein belül.

Bár Putyin nem nevezte meg, hogy kiért cserébe engednék el Gershkovichot, megemlítette Vadim Krasikov esetét, aki 2019-ben, Berlinben fényes nappal megölte Zelimkhan „Tornike” Khangoshvilit. Khangoshvili egy grúziai csecsen nacionalista volt, aki az oroszok ellen harcolt Csecsenföldön 2001-től kezdődően. A berlini ítélőtábla megállapította, hogy a bűncselekmény Moszkva megbízásán keresztül történhetett meg.