Geert Wilders nagyot nyert a hollandiai választásokon

Geert Wilders nagyot nyert a hollandiai választásokon

Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (k) a holland előrehozott parlamenti választásokon Hágában 2023. november 22-én. (Fotó: MTI/AP/Mike Corder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2021-ben megalakult negyedik, Mark Rutte vezette kormány lemondása után november 22-én időközi választásokat tartottak Hollandiában.

A VVD (Szabadságért és demokráciáért) korábbi elnöke, Mark Rutte tizenhárom éven át vezette az országot, ezen a választáson azonban már nem mérettette meg magát (a pletykák szerint hollandiai politikai pályafutása lezárása után a NATO elnöki posztjára pályázik). Nagy kérdés volt, hogyan alakul a 150 tagú parlament összetétele Hollandiában, ahol – nem lévén bejutási küszöb – hagyományosan nagyon sok párt kerül be a törvényhozásba. Idén tizenhét formáció állított listát.

Az Ipsos által közzétett exit poll szerint a PVV, vagyis a Szabadságpárt, Geert Wilders pártja megkétszerezte mandátumai számát (17-ről 35-re). A második az Európai Bizottság volt alelnöke, Frank Timmermans vezette Groen Links-PvdA (Zöld baloldal-Munkáspárt)-lista 26 hellyel, harmadik a VVD 23 mandátummal. A negyedik a kereszténydemokrata CDA-ból korábban kivált Pieter Omtzigt vezette vadonatúj NSC (Új szociális egyezmény) párt 20 képviselői hellyel.

A gyorselemzések szerint Wilders Szabadságpártjának hatalmas sikere elsősorban abban keresendő, hogy a Hollandiában is rendkívül fontosnak számító bevándorlás kérdésében a 2006-os színrelépése óta a témát központilag kezelő Wilders a legautentikusabb megszólaló. A pártvezető az utóbbi hónapokban sok mindenben enyhébb hangot ütött meg, ami szintén pártja felé terelhette a bizonytalan szavazókat.

A többi párt és az elemzők jelenleg döbbenten és meglepetten állnak a PVV váratlan sikere előtt. A holland választásokat csütörtökön bővebben is elemezzük a hang.hu oldalon.

Címkék: Hollandia