HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Meghalt Fésűs...

Meghalt Fésűs Éva Kossuth-díjas írónő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kilencvenkét éves korában elhunyt Fésűs Éva – tájékoztatta a kaposvári önkormányzat az MTI-t. A Kossuth-díjas írónőnek nemcsak tizenkét unokája, de már tizennégy dédunokája is volt. A gyerekzsivaj illett is a mesekönyvek szerzőjéhez, akinek versei, meséi 1959-től jelentek meg a Dörmögő Dömötörben.

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden. Érettségijét kereskedelmi középiskolában szerezte, majd nyugdíjba vonulásáig dolgozott gyors- és gépírónőként is. Az ötvenes évektől rádiójátékokat, 1969-től pedig mesefilm-forgatókönyveket is jegyzett. A Gyermekrádió állandó külsős munkatársa lett, húsz éven át jelentkezve esti meséivel, óvodásoknak szóló műsorával, sőt, még egy gyermekoperához is írt szövegkönyvet. Első mesekönyve, a Csupafül 1968-ban jelent meg. Nemcsak a legkisebbeknek írt, összegyűjtött versei pedig két éve jelentek meg Csepp víz címmel.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A meseírók közül Lázár Ervin, Janikovszky Éva és Csukás István után Fésűs Éva volt a negyedik, aki kiérdemelte a Kossuth-díjat. A kitüntetést 2017-ben vehette át. Ekkor a Népszavának beszélt pályájáról, felidézve: a rádiónál többször is ajánlották, hogy menjen el szabadúszónak, de három gyereket neveltek férjével, Temesi Lajossal, így nem kockáztathattak. „Az írás megmaradt érdekes elfoglaltságnak. Persze így azért rengeteg jó ötlet szállt el munka közben. Hiába akartam leírni, szólt a főnököm a vasgyárban, az Állatforgalminál, vagy végül a Köjálnál, hogy Éva, fogja a noteszét, diktálok, vagy mentünk a termelési értekezletre” – elevenítette fel.

Országos sikert A palacsintás király című tévéjáték forgatókönyve hozott neki, de népszerűek voltak aztán az olyan bábjátékok is, mint a Nyúl a cilinderben (1983), illetve a Tapsikáné fülönfüggője (1985). Bár templomba jártak, míg a gyerekeik hittanra, de Fésűsnek is kompromisszumokat kellett kötnie. A Mikulás elmondása szerint nála is Télapó lett, a karácsony fenyőünnep, „s megértettem, a Jézuskáról nem kell írni…” Később viszont több istenkereső verset írhatott már, férje halála után pedig úgy érezte, nem tud több „boldog-varázslatos történetet kitalálni.” Még egy meseregényt is félbehagyott, visszatért viszont a komolyabb költeményekhez.

HIRDETÉS

Fésűs Éva: Rettegtem, hogy eltüsszentem magam | Magyar Nemzet

Kispolgári, keresztény család sarjaként látta meg a napvilágot kilencven évvel ezelőtt. Ez előnyt is, hátrányt is jelentett. Mit érzékelt ebből?- A családom mindig irodalomszerető és -művelő volt, apai nagymamám fivére Kozma Andor költő, és Fésűs dédapám készítette el annak idején a Bőrharisnya meg Az utolsó mohikán első fordítását, kedvtelésből, jogi fordításai mellett.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában már arról beszélt 2017-ben: nem ismeri a mai világot, ő már lapszélen van, a Harry Pottert is hiába próbálta elolvasni, nem kötötte le. Amikor viszont elolvasta Bertók Lászlótól a Háromkákat, elkezdte érdekelni, meg lehet-e valósítani ezt a japán formát magyarul is. Elkezdett hát haikukat írni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,927lájkolóTetszik
3,631követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek