Ez az utóbbi évek legjobb tudományos témájú rajzfilm sorozata

Ez az utóbbi évek legjobb tudományos témájú rajzfilm sorozata

Fotó: Netflix

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelen korszellem szerint minden gyerekeknek szóló tévéműsorból tanulni kell valamit. Ezért egyre kevesebb a pusztán szórakoztató (netán szándékoltan bugyuta) rajzfilm, vagy ha nincs is semmi valós pedagógiai értéke egy produkciónak, a gyermekcsatornák szerkesztői akkor is igyekeznek olyan címkéket ráaggatni, amitől a távirányítót kezelő szülők megnyugszanak, hogy csemetéjük értelmesen tölti el az időt.

Semmi gond nincs az oktató célzatú műsorokkal, ha működőképesek, de aki már látott Dóra, a felfedezőt, az talán egyetért, hogy a pedagógiai tartalom csak a legkiválóbb történeteket nem tudja nézhetetlen szörnyűséggé rontani. A gyerekek nem hülyék, ha valami rossz, ráadásul észreveszik, hogy éppen tanítva vannak, akkor azt el fogják utasítani.

Nos, az Ada Twist, a kis tudós egyáltalán nem ilyen, hanem az utóbbi évek legjobb tudományos témájú rajzfilm sorozata. A Netflix a minap tette elérhetővé szerte a világon, így Magyarországon is. Alapja a nagy sikerű és azonos című, Andrea Beaty által írt mesekönyvsorozat, amelyet magyarul (még) nem adtak ki, bár ez a Netflix-sorozat körüli általános elragadtatás miatt valószínűleg hamarosan változni fog.

Merthogy az Ada Twist-sorozatot mindenki imádja, de leginkább a tudományos közösség rajong érte. A címszereplő egy kislány, aki családjával és barátaival sorra oldja meg a problémákat és a rejtélyeket a tudomány segítségével. A felmerülő kérdések a legkülönfélébb természettudományos területeket érintik, az ember szervezetének napi ritmusaitól a gépek működését biztosító láncreakciókig. Az epizódok végén hús-vér tudósok mutatják be a történetekhez illő kutatásaikat, például megjelenik egy NASA-mérnök is, aki a decemberben fellőni tervezett James Webb űrteleszkópon dolgozott.

A történetek felnőttként is élvezhetők, tudományosan pedig precízek. A sorozatot övező érdeklődés és siker a remek tartalom mellett persze nem független a társadalmi tényezőktől. A Twist család fekete, Ada pedig egy kislány, aki tudós akar lenni (vagy már az is). A főszereplő így megtestesíti a társadalmi szerepek reformjáról és a tudomány diverzifikálásáról szóló törekvéseket. A nők tudományban betöltött szerepének erősítése azonban egyértelműen pozitív üzenet. Hiába iratkozik be bizonyos természettudományos szakokra immár több lány, mire eljutnak a kutatói hivatásig, nagy részük karrierjét derékba töri a gyermekvállalás.

Ada Twist sikere nem kis részben a sorozat executive producereinek köszönhető: az Obama házaspárnak. (Az executive producer elvileg vezető producert jelent, de a valóságban inkább csak névleges titulus, amit híres embereknek adnak, hogy ezzel segítsék a marketinget, miközben különösebb tennivalójuk nincs ezzel). Obamáék esetében ez a szerep némileg valósabb, hiszen produkciós cégük, a Higher Ground Productions gyártja a sorozatot, a Netflix-szel kötött többéves szerződés részeként. A volt elnöki pár a céljaikról elmondta, a „történetekkel arra akarják inspirálni a gyerekeket, hogy gondolkodjanak máshogy a körülöttünk lévő világról, és tárják ki elméjüket és szívüket más emberek felé”.

Jelenleg a hat epizódból álló első évad érhető el (az epizódok két-két történetet tartalmaznak). A művet egy hétéves, másodikos kislányon teszteltük, aki leült a tévé elé (túlságosan is közel, de nem volt hajlandó hátrébb húzódni), és pislogás nélkül végignézte az egész szezont.

Ada Twist, a kis tudós. Netflix

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/42. számában jelent meg, október 15-én.

Címkék: rajzfilm, Netflix, ada twist