Biztonságosan végigjátszani az évadot

Biztonságosan végigjátszani az évadot

A Katona József Színház nézőtere járvány idején (Fotó: Katona József Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 484/2020. Kormányrendelet jelenleg nem köti sem védettségi igazolványhoz, sem maszkviseléshez a színházlátogatást, azonban az esetszámok felfutásával indokoltá válhat bizonyos óvintézkedések bevezetése. Kíváncsiak voltunk a színházak álláspontjára, így többek között arról kérdeztük az intézményeket, hogyan készülnek az esetleges negyedik hullámra, számolnak-e például azzal, hogy megint be kell zárni a színházakat.  

– Mi javasoljuk a nézőinek, hogy a zárt térben viseljenek maszkot. Úgy látjuk, hogy a nézőtéren sokan így is tesznek, de azok a nézőtéren dolgozó kollégáink, akik közvetlenül érintkeznek a közönséggel, szintén viselik a munkavégzés során – mondja Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója.
Tájékoztatásuk szerint a dolgozók szinte kivétel nélkül oltottak és/vagy igazoltan antitesttel rendelkeznek, ezért indokolt esetben, tünetek vagy kontakt esetén tesztelik a kollégákat, illetve járványügyi szempontból különösen kockázatos esetben preventív jelleggel tesztelik a színész kollégákat. Abban az esetben, ha a vírus terjedése felgyorsul saját hatáskörben a nézőtéri létszámot tudnák csökkenteni, illetve esetleg a maszkhasználatot előírni. – Bízunk benne, hogy a döntéshozók nem hagyják magukra a kulturális intézményeket az ilyen fajsúlyos döntések meghozatalában. A központi kommunikáció jelenleg azt erősíti, hogy nem fogják bezárni a színházakat, de feltehetőleg konkrét járványadatok tükrében születik meg egy-egy ilyen döntés – hangsúlyozta az igazgató.

Hegedűs Judit, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója szerint is várható az esetszámok esetleges emelkedésével egy központi direktíva arra vonatkozóan, hogyan lehet majd színházba járni. Mivel ez törvény által szabályozott rendelet, azt minden színháznak be kell tartania. – A Radnóti minden lehetséges intézkedést megtesz, hogy az évadot biztonsággal végigjátsszuk. Az esetleges további korlátozásokra való tekintettel fenntartjuk a jogot, hogy a vírushelyzet függvényében limitáljuk az előadásainkra váltható jegyek számát. Érdemes figyelni a színház weboldalát és követni minket Facebookon, valamint a jegyirodánkkal felvenni a kapcsolatot. Az egészségvédelmi intézkedéseinket feltüntetjük a jegyvásárláskor. valamint a weboldalunkon – mondta el Hegedűs Judit. A Radnótiban a dolgozók belépéskor testhőmérsékletet mérnek, mindenki regisztrálja az érkezés és távozás idejét. Bármikor merül fel fertőzés gyanúja, akkor az érvényben lévő protokoll szerint járnak el teszteléssel, otthonmaradással. – Munkatársaink – felelősen gondolkodva – nem veszélyeztetik egymás egészségét. A hatóságok által javasolt, az intézményükre vonatkozó, mindenki számára kötelező higiéniai és járványügyi előírásoknak megfelelően dolgozunk majd akkor is, ha újra drasztikusan emelkedik a megbetegedések száma. Azzal szeretnénk számolni, hogy az évadot végigjátsszuk. Van hat új bemutatónk, ebből négyet már az előző évadról hozunk át, és több előadásunkat játszanánk a meglévő repertoárról. Befogadtunk független produkciókat, működtetjük a Radnóti Ifjúsági Műhely programjait. Tervezzük a stream előadásokat is, hogy a közönségünknek színházi élményt nyújtsunk vagy azért, mert nem tudnak eljönni hozzánk, vagy azért, mert be kell zárni a járvány miatt. De ez utóbbi soha többé ne történjen meg – hangsúlyozta a vezető.

A Vígszínház is a mindenkor hatályos szabályozás szerint jár el, de adott esetben, ha erre hatáskörük van, mérlegelik a szabályozásnál szigorúbb előírások érvényesítését. – Ez történt tavaly szeptemberben, amikor kötelezővé tettük a maszkhasználatot, a központi szabályozást megelőzve, jogszerűen – nyilatkozta a Magyar Hangnak Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója. A szakember elmondta, az önkéntes bevallások alapján a színház dolgozóinak több mint kilencven százaléka be van oltva, ez sokat segít a járvány elleni védekezésben. A Vígszínházban például nézőtéri dolgozó csak érvényes védettségi igazolvánnyal végezheti a munkáját, de a tesztelések is folyamatosak, és ezzel kapcsolatban további lépéseket is terveznek. – A tavaly kialakult protokollnak megfelelően felkészültek vagyunk. Ez a helyiségeink rendszeres vegyi védelmétől a maszkhasználat és a védettségi igazolvány esetleges előírásának ellenőrzésétől a hőmérséklet-mérésen át a jelmezek fertőtlenítéséig is kiterjed – fogalmazott Mádi Zoltán, aki szerint nem számolnak azzal, hogy egy esetleges negyedik hullám miatt megint be kellene zárni a színházat.