Index: totális központosítás jöhet a kulturális intézményeknél

Index: totális központosítás jöhet a kulturális intézményeknél

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszél, mielőtt Kásler Miklóssal, a Magyarságkutató Intézet főigazgatójával, tiszteletbeli elnökével aláírja a két intézmény közötti tudományos, szakmai együttmûködési megállapodást a Magyarságkutató Intézetben 2023. október 18-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben: a városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek – írta meg az Index a készülő új, átfogó kulturális törvény tervezete alapján, amely a birtokába jutott. Hozzátették: ebben a tervezetben még nem szerepel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, csak annyi, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok a Magyar Nemzeti Múzeumhoz (Demeter Szilárd) tartoznak.

Az Index aláhúzta, hogy a központosítás terve eddig sem volt ismeretlen, a készülő kulturális törvényről ennyi információ már korábban is kiszivárgott. Most viszont a kezünben van a formálódó jogszabály tervezetének azon változata, amelyből világossá válik, hogy a hatálybalépése után a megyei hatókörű városi, illetve települési kulturális szervezetek egy-egy nagy „zászlóshajó” kötelékében fognak hajózni a továbbiakban. És ez nem csupán szakmai módszertani együttműködést jelent, a szervezeteknek a szakmai tevékenység dokumentumait, az éves beszámolót, a munka- és szolgáltatási tervet is el kellene küldeni jóváhagyásra annak az intézménynek, amely alá tartoznak. A tervezetből az is kiderül, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács (NKT) hatásköre növekedni fog.

A tervezet szerint a Magyar Nemzeti Múzeum koordinálná a megyei hatókörű város múzeumokat, a megyei hatókörű városi könyvtárakat az Országos Széchényi Könyvtár, a színház területén a Nemzeti Színház lenne a megyei hatókörű városi színházak felettese, a komolyzene területén a Nemzeti Filharmonikusok kapná a megyei hatókörű városi komolyzenei szervezeteket, a tánc területén pedig a Nemzeti Táncszínház a megyei hatókörű városi táncszervezetek. Az alkotóművészet területén a Petőfi Kulturális Ügynökség a Magyar Művészeti Akadémiával közösen a települési alkotóművészeti szervezetek (itt nincs szó megyei hatókörről.)

A tervezet szerint a kormány a kultúrpolitikai céljait a következő intézményeken keresztül kívánja megvalósítani: Nemzeti Kulturális Tanács (elnöke a kultúráért felelős miniszter, társelnöke az MMA elnöke, tagjai a kultúrstratégiai intézmények vezetői, valamint az NKA alelnöke, aki jelenleg egyben a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Závogyán Magdolna), Magyar Művészeti Akadémia (elnöke Turi Attila), Nemzeti Kulturális Alap (elnöke a kultúráért felelős miniszter, Csák János). Ilyen intézmény továbbá a Bethlen Gábor Alap (vezérigazgató: Erdélyi Rudolf Zalán), a Nemzeti Filmintézet (vezérigazgató: Pál Ákos), a Magyar Kultúráért Alapítvány (kuratóriumi elnök: Demeter Szilárd), a Nemzeti Együttműködési Alap (minden link a Bethlen Gábor Alaphoz vezet): utóbbi célja a magyarországi civil társadalom tevékenységének segítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának erősítése.

A kiemelt ágazati intézmények pedig a következők: a Magyar Nemzeti Múzeum (a főigazgató egyelőre Demeter Szilárd), a tervezet szerint még az Országos Széchényi Könyvtár (főigazgató: Rózsa Dávid), a Nemzeti Színház (vezérigazgató: Vidnyánszky Attila), a Nemzeti Filharmonikusok (főzeneigazgató: Vashegyi György), a Nemzeti Táncszínház (ügyvezető igazgató: Ertl Péter) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (vezérigazgató: Demeter Szilárd). Az új kulturális törvényjavaslat az önkormányzati és európai parlamenti választások után kerülhet a parlament elé – tette hozzá az Index.