Nádasdy Ádám: Úgy tűnik, Orbán miniszterelnök az orosz propaganda eszközévé vált

Nádasdy Ádám: Úgy tűnik, Orbán miniszterelnök az orosz propaganda eszközévé vált

Nádasdy Ádám (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keserűséggel tölt el, de tény: a magyarországi magyarság jelentős része támogatja a centralizáló hatalmat – mondta Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító Kultúrtáj című műsorunkban. Hozzátette, úgy látszik, Magyarországon sokan ezt szeretik, ezt a feudális hierarchiát, és most is igényük van rá. A feudalizmusnak persze volt értelme, hiszen egyfajta biztonságot jelentett: sosem lehetett tudni, mire ébred az ember, ezért vonzó ajánlat volt, hogy én robotolok, te viszont megvédesz a katonáiddal. De hogy erre miért van szükség a mai Európa kellős közepén, nem értem. Hegyeshalomnál ezt az emberek még érzik, Nickelsdorfban pedig nem, megint ez kezdődik, és ez annyira nevetséges, annyira furcsa – mondta.

A műsorban beszéltsok más mellett arról is, hogy vajon tényleg a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve-e a magyar, hogy mikor mondjuk, hogy „bunkók”, és mikor, hogy „bunkóak”, hogy miért kínos ma külföldön magyarnak lenni, miért nem fordították újra Shakespeare-t a Rákosi-korban, érték-e valaha atrocitások a melegsége miatt és hogy veszélyt jelenthet-e a mesterséges intelligencia a műfordításra.

A teljes interjút itt nézheti meg