Vidnyánszky Attila marad a Nemzeti Színház igazgatója

Vidnyánszky Attila marad a Nemzeti Színház igazgatója

Vidnyánszky Attila maradt a Nemzeti Színház igazgatója (Fotó: Facebook/Csák János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő öt évben is Vidnyánszky Attila marad a Nemzeti Színház igazgatója, derült ki Csák János kultúráért is felelős tárcavezető keddi Facebook-posztjából. A miniszter sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánt a munkához.

A színházi rendezőt még 2012-ben nevezték ki először a Nemzeti élére, ahol Alföldi Róbertet váltotta. Korábban a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, majd 2013-tól művészeti rektorhelyettese lett. Érkezése egyetemen sok vitát váltott ki, kritikusai szerint valójában csak a térfoglalás, mások kiszorítása volt fontos a számára már ekkor is.

Vidnyánszky később is halmozta a pozíciókat, a legnagyobb visszhangja pedig annak volt, amikor 2020-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke lett. Az SZFE diákjai, illetve tanárai hiába tiltakoztak, a hatalom bevette az oktatási intézményt, az onnan távozók pedig életre hívták a Freeszfét. 

Vidnyánszky rektori megbízott a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán is. A Nemzetinél megbizatása eredetileg 2018-ig szólt, ekkor hosszabbították meg újabb öt évre. A jelek szerint pedig 2028-ig továbbra is ő állhat a színház élén. Korábban azt lehetett hallani, hogy Vidnyánszky inkább a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia vezérigazgatója lenne, ezzel pedig leköszönne, átadva a Nemzeti Színházat Rátóti Zoltánnak. Ez nem történt meg, Vidnyánszky beadta pályázatát a Nemzetinél, kihívója pedig nem volt.