444: 3 milliárd forintot fizethet az állam a Mediaworksnek a Nemzeti Sportért

444: 3 milliárd forintot fizethet az állam a Mediaworksnek a Nemzeti Sportért

Orbán Viktor, szakáll, Nemzeti Sport, sufni. (Forrás:a miniszterelnök közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról lapunk is beszámolt még szombaton: a Magyar Közlönyben jelent meg a hír, hogy a magyar állam megvásárolta a Nemzeti Sport kiadói jogait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt.-től, a legnagyobb magyar lapkiadó-vállalattól. A 444 vasárnapi cikkében arról írt, hogy két egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a kiadó jogai hozzávetőleg 3 milliárd forintért kerülnek az állami vállalathoz.

Mint írják: „A híradásokból az is kiderült, hogy egy gondosan előkészített tranzakcióról volt szó. A Mediaworks még a nyáron létrehozott egy vagyonkezelő-céget - az N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.-t , amit kifejezetten a sportlaphoz kapcsolódó kiadói jogok kezelésével bízott meg. Ennek a vállalatnak a tulajdonosi jogai kerültek most át az államhoz. Közelebbről, Nagy Márton gazdasági miniszter döntése értelmében, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez.”

– A tranzakció ügyében kiadott szombati közlemény szerint az adásvétel célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátásának biztosítása. Az is szerepel a szövegben, hogy a jövőre 120 éves születésnapját ünneplő lap szerkesztőségét és munkáját a változások nem érintik – olvasható a cikkben.

A 444 szerint az államosítás mögött feltehetően az a szándék áll, hogy a politikai vezetés számára különösen fontos sportlap jövője az alapítványi tulajdonban lévő Mediaworks finanszírozásától függetlenül biztosítva legyen. „Ami bizarr benne, az valójában az, hogy a lapot több száz más médiatermékkel együtt Orbán Viktor személyes közreműködésével utalták alapítványi tulajdonba. De most már ott is veszélyben van a működése” – jegyzi meg a protál.

A Nemzeti Sportnak a napilapok piacán belül is különleges státusza van, de ahogy arra a 444 is felhívta cikkében a figyelmet, az elmúlt években hatalmasat esett a példányszáma: 2018 első negyedévében még közel 32 ezer darab print lapot értékesítettek, 2022 első negyedévében már csak 19600-at. Az olvasószám csak a következő negyedévben újabb 1500-zal (több mint 7 százlékkal) csökkent a Matesz adatai szerint – a portál szerint „ez lehetett az utolsó vészharang, amit már meghallottak a Karmelitában is”.

A kormányközeli médiaholdingban egyébként ugyancsak elindultak a „megszorítások”, az elmúlt időszakban ott is szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat: megszűnt a szintén KESMA-kezelésben álló nyomtatott Figyelő, Világgazdaság, több ingyenes lap és a Magyar Hírlap is, sokakat elküldtek a megyei lapok vidéki irodáiból, valamint a Bors és a Metropol szerkesztőségeiből is. „A Nemzeti Sport márpedig nyomtatásban az igazi, vallja a miniszterelnök, aki ismerten ragaszkodik hozzá, hogy ha megoldható, külföldi utazásai idején is nyomtatott példányt kaphasson kézhez” – jegyzi meg a 444.

A Nemzeti Sport főszerkesztője 2016 óta Orbán Viktor bizalmas Puskás-szakértője, Szöllősi György, aki 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete és akivel rendszeresen néznek közösen meccset a felcsúti Pancho Arénában.

Címkék: Nemzeti Sport, vétel