HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Álláspont Új játékos a ...

Új játékos a pályán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem szakadt le az ég, a Fidesz hozta a kötelezőt a vasárnapi európai parlamenti választáson: a szavazatok 52 százalékával a 21-ből 13 mandátumot megszerzett. Nagy győzelem ez valóban, és igazuk van a fideszes politikusoknak, akik szerint bármelyik ellenzéki párt boldogan cserélne velük. Az eredményük felét is elfogadnák, teszem hozzá én. Ha máshonnan nem, a győzelem visszafogott ünnepléséből, az eufóriát nyomokban sem tartalmazó gesztusokból tudhatjuk azonban, hogy a miniszterelnök többet akart: újabb kétharmadot, 14-16 mandátumot, 60 százalék közeli eredményt, a pályán már nem is látszó ellenzéket. Orbán Viktornak azzal is szembe kell néznie, hogy az európai választók nem a migrációt tartják a legfőbb, különösen nem az egyetlen problémának, bár ennek a választáson világosan megmutatkozó ténynek a közlésétől a Fidesz propagandagépezete megkíméli a híveket.

Igazi elemeznivalót az ellenzéki térfélen adott a vasárnapi választás. A Demokratikus Koalíció és a Momentum szárnyalása, az MSZP és a Jobbik megroppanása, illetve az LMP kiesése új helyzetet teremtett. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem történt más, mint az ellenzéki torta újraszeletelése. Azok tudtak nagyobb darabot kihasítani a többiek rovására, akik láthatók voltak a kampányban, s volt a Fideszével feleselő világos üzenetük arról, milyen Európát (és abban milyen Magyarországot) szeretnének.

A fideszesek mind ott voltak | Magyar Hang

Nyerő húzásnak bizonyult, hogy a kampányban Gyurcsány Ferenc helyett a felesége, Dobrev Klára jelenítette meg listavezetőként a DK-t. A volt miniszterelnök szélsőségesen megosztó személyisége azonban így is, úgy is üvegplafont jelent a további növekedés szempontjából. Azzal, hogy a párt most szerzett 16 százalékot és 550 ezer szavazatot, egy lépéssel sem került (kerültünk) közelebb az Orbán-kormány leváltásához. A DK aligha alkalmas a jelenlegi ellenzéki bázison túl újabb szavazók megszólítására, ráadásul a Fidesz mostantól még jobban tudja Gyurcsánnyal riogatni a híveit.

Más a helyzet a választás nagy meglepetéseként csaknem 10 százalékot és 2 mandátumot szerző Momentummal. A pártnak van már múltja, mégis üres lap, amelyre sok minden ráírható. Nagy kérdés, mit tud kezdeni az életkorát és szavazóbázisát tekintve is fiatal szervezet a hirtelen jött lehetőséggel.

A Fekete-Győr András vezette formáció egyfajta menekülőpárt lett az EP-választáson: sok kormányellenes, korábbi pártjában csalódott szavazó választotta friss erőként. Kicsit ilyen helyzetben volt tavaly a Jobbik: nagyon sokan pusztán azért szavaztak rá, mert benne látták a Fidesz esélyes kihívóját, egyéb kötődésük nem volt a párthoz. Ők nagyrészt el is tűntek mára.

Nem volt felhőtlen az öröm a Fidesznél a DK és a Momentum eredménye miatt | Magyar Hang

A Momentumhoz is csapódhattak most sokan olyanok – a Jobbiktól, az LMP-től vagy akár az MSZP-től átpártolva –, akik nem sokat tudnak a párt programjáról, értékeiről, csak bennük még nem csalódtak. Az ő megtartásuk hosszú távon nehezebb lehet, mint a megszerzésük volt.

A Momentum akkor válhat tartósan középpárttá, majd esetleg a Fidesz kihívójává, ha nem pusztán az ellenzéki tortából tud mind nagyobb szeletet kivágni, hanem a kiábrándult fideszesek, bizonytalanok, párt nélküliek nagyobb csoportjait is maga mögé állítja.

A szavazóbázis megtartása és bővítése nem megy gesztusok nélkül, például a zöld politika hívei felé. Biztató, hogy a pártelnök a 24.hu-nak a napokban azt nyilatkozta: a Momentum patriótább a DK-nál, és 15 millió magyarban gondolkodik. Az a fajta liberalizmus, amely az SZDSZ-t végül eltüntette, ma is zsákutca.

HIRDETÉS
Cseh Katalin: A jövő ne a középkor legyen | Magyar Hang

A Momentumnak érdemes tanulmányoznia, hogy amikor veszélyforrást jelentett, milyen eszközökkel rontott rá a Fidesz a Jobbikra. És azt is, hogy mit műveltek a 2010 előtti balliberális kurzus megmondóemberei az LMP-vel, amikor az nem volt hajlandó a kottájukból játszani. Szintet lépett vasárnap a Momentum: olyan ligában játszik mostantól, ahova minden kezdő politikus, új párt vágyik, ahol már valódi a tét, kemények a szabályok, kíméletlenek az ellenfelek. Jól gondolják hát meg, mit írnak arra a bizonyos lapra!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/22. számában jelent meg, 2019. május 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,791lájkolóTetszik
3,790követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.