Elmaradt a csoda, nem jutott EL-főtáblára a Fehérvár

Elmaradt a csoda, nem jutott EL-főtáblára a Fehérvár

A MOL Fehérvár FC játékosai ünnepelnek, miután Nemanja Nikolic gólt lőtt a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 4. fordulójában játszott Standard Liege - MOL Fehérvár FC mérkőzésen Liege-ben 2020. október 1-jén. MTI/EPA/Julien Warnand

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízszeres belga bajnokcsapat, a Standard Liege vendégeként próbálhatta meg csütörtök este a MOL Fehérvár FC, hogy Magyarország két csapattal is érdekelt legyen a két legfontosabb európai kupasorozat, a BL és az EL csoportkörében. A Ferencváros kedden már bizonyított: mivel gól nélküli döntetlent játszott a norvég bajnokkal, 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ma délután kiderültek az ellenfelei is: a Fradi a spanyol Barcelona, az olasz Juventus és az ukrán Dinamo Kijev mellé került a G jelű csoportba. Kicsivel később azt is megtudtuk, hogy az UEFA – többek között a múlt heti budapesti Szuperkupa-döntő tapasztalataira hivatkozva – visszaengedi a közönség egy részét a stadionokba, így jövő héttől a nemzetközi mérkőzéseken is lehetnek már nézők! Igaz, csak a stadion kapacitásának 30 százalékáig, és kizárólag hazai drukkerek.

A MOL Fehérvár tehát idén is az Európa Liga csoportkörének kapujába került, de ehhez át kellett jutnia a belga csapaton, amely a saját bajnokságában nem épp a legacélosabb időszakát éli: hét forduló után a negyedik helyen áll tizennégy ponttal. A Vidi a selejtezők eddigi három fordulóját kétszer is orosz rulettel, vagyis tizenegyesrúgásokkal élte túl, és egyik mérkőzésen sem rukkolt elő meggyőző teljesítménnyel. Így aztán érthető, hogy az egy mérkőzéses párharc nagy esélyesének a belga csapat számított, aki ráadásul élvezhette a hazai pálya előnyét is. Igaz, közönség nélkül, mert a meccset zárt kapuk mögött rendezték. 

Nagy meglepetéssel indul a meccs: a tizedik percben egy gyors ellentámadás végén (és egy komoly védelmi hiba után) vezetést szerzett a Fehérvárnak a magyar válogatott Nikolics Nemanja – ez volt a Vidi első akciógólja az idei selejtezősorozatban. A magyar csapat jól tartotta magát az első félidőben, s bár a végén nagyon szorítottak a belgák, az eredmény nem változott, így egy-nullás vezetéssel mehetett az öltözőbe a székesfehérvári együttes.

A második félidő ötödik percének végén, a bizonytalankodó magyar védelem okozta kavarodás után, egy távoli lövésből egyenlítettek a belgák Gavory révén, így kezdődhetett minden elölről. Erősen nyomott a Standard, és a hetvenhatodik percben kaptak egy tizenegyest is – egy szöglet után fölöslegesen szabálytalankodtak a magyar védők a belga Dussenne-nel. Amallah könyörtelenül bevarrta a jogosan megítélt büntetőt, így alig tíz perce maradt a Fehérvárnak a csodára. Ez ezúttal elmaradt, hiszen a mérkőzős során egyetlen fehérvári lövés találta el a belga kaput – az, amelyből a vezető gól is született. A nyolcvanötödik percben aztán még egy, ezúttal jogtalannak tűnő büntetőhöz jutott a Liege, és Amallah ezúttal sem hibázott, 3-1. Ez maradt a végeredmény is, így a belgák jutottak az Európa Liga főtáblájára.

Ugyan a MOL Fehérvár számára befejeződött a nemzetközi szezon, ettől még elég sűrű ősz vár a magyar labdarúgásra: csoportkörös a Ferencváros a Bajnokok Ligájában, és ha jövő csütörtökön Bulgáriában győz a magyar válogatott az EB-pótselejtezőn, akkor a két Nemzetek Ligája mérkőzés mellett még lesz egy meccs novemberben a Puskás Arénában, ahol a jövő évi Európa-bajnokságon való részvétel a tét.