Telt ház előtt döntetlent játszottunk Németországgal

Telt ház előtt döntetlent játszottunk Németországgal

Nagy Zsolt gólja, a labdarúgó Nemzetek Ligája 3. fordulójában játszott Magyarország–Németország mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2022. június 11-én. Jobbra Manuel Neuer (j) német kapus, balra csapattársa, Nico Schlotterbeck (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz nap alatt négy nehéz mérkőzés – ez a magyar labdarúgó-válogatott júniusi programja. Kezdődött egy itthoni bravúros győzelemmel Anglia ellen, aztán egy 2-1-es vereség következett Olaszországban, hogy aztán szombat este újra Budapesten, a német válogatottal kelljen megbirkózni a Puskás Arénában, ahova telt házat vártak. A negyedik találkozó három nap múlva lesz Angliában.

Rendkívül szokatlan az is, hogy a magyar válogatott a bivalyerős csoport második helyéről várta a szombati találkozót – egy győzelemmel az ideiglenes csoportelsőség is elérhető lenne, ha az olaszok ma este nem nyernek Angliában.

Német sportújságíró-kollégákkal együtt lifteztem fel a sajtópáholyba, és megtörve a csendet megkérdeztem tőlük, mire számítanak. Döntetlenre, válaszolja egyikük, unalmas 1-1-re, mint mindig. Lehet, hogy tudnak valamit: a magyar keretben öt Bundesliga-játékos futballozik: Gulácsi, Willi Orbán és Szoboszlai az RB Leipzigben, Sallai az SC Freiburgban, Schäfer András pedig az Union Berlinben. Utóbbi sárga lapos eltiltás miatt nem játszhatott ma.

A meccs előtt eléggé nehezen olvasható, de szép koreóval nyit a magyar B-közép: a felirat, ha jól silabizáltam ki, „Nemzeti 11 – ma is érted lengnek a zászlók!”, piros-fehér zöld alapon, sok zászlóval. A német himnuszt nem fütyülik ki, a magyart végigénekli a tömeg a kis híján telt házas Puskás Arénában – főként csak a német szurkolóknak fenntartott szektorban maradtak üres helyek.

Ötödik perc vége, Fiola elfut egy jó labdával, bead, Sallai az ötös sarkáról ráfejeli, ezt még kiüti Neuer, de a kipattanó Nagy Zsolté, leveszi és a léc alá bombázza. Micsoda kezdés! Sajnos a nyolcadik percben Hofmann egyedül marad Gulácsival, elviszi mellette, 1-1 – ha igazuk volt a német kollégáknak, akár mehetnénk is haza.

A parádés kezdés után valóban lehiggadtak a dolgok a pályán, volt pár helyzetecske a németeknek is, de aztán a huszonhetedik percben Fiola újra gyönyörűen megveri Raumot, bead, de a kivetődő Neueré a labda. A félidő vége előtt Werner kihagy egy német ziccert, utána nem sokkal Fiola lövését blokkolja Raum, marad az 1-1 a szünetre.

A második félidő első fele felejthető, ordító gólhelyzetek nélkül telt, és egyre közelebb kerültünk a német kollégák jóslatának beteljesüléséhez.

A hetvenharmadik percben közel kerültek a németek a vezetéshez, ketten vezethették Gulácsi kapujára a labdát, de a visszaérő magyar védő, Orbán szögletre tudott menteni. Utána nekünk adódott lehetőség egy szöglet után, de Ádám Martin középről, hét méterről, senkitől nem zavartatva Neuer kezébe fejeli a labdát.

A nyolcvankettedik percben volt két jó helyzetünk: előbb Gazdag küldte rá húszról, a léc alá tartó labdát nagyot vetődve védte Neuer, aztán ismét Ádám Martin fejelt, de gyengén. Maradt az 1-1, igazuk lett a német újságíróknak. Mivel az angolok sem bírtak az olaszokkal, a magyar válogatott maradt a csoport második helyén négy ponttal.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 3. forduló:
Magyarország-Németország 1-1 (1-1)
Puskás Aréna, 55 926 néző, v.: José María Sánchez (spanyol)
gólszerzők: Nagy Zs. (6.), illetve Hofmann (9.)
sárga lap: Sallai (17.), Gulácsi (86.), Ádám (90.), illetve Schlotterbeck (36.)
Magyarország: Gulácsi Péter - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Nagy Ádám, Styles Callum (Vécsei Bálint, 87.), Nagy Zsolt (Nego Loic, 70.) - Sallai Roland (Gazdag Dániel, 76.), Szoboszlai Dominik - Szalai Ádám (Ádám Martin, 69.)
Németország: Manuel Neuer - Nico Schlotterbeck, Niklas Süle, Thilo Kehrer - Jonas Hofmann (Lukas Nmecha, 85.), Leon Goretzka (Ilkay Gündogan, 69.), Joshua Kimmich, David Raum - Kai Havertz (Karim Adeyemi, 85.), Jamal Musiala (Julian Brandt, 78.) - Timo Werner (Thomas Müller, 78.)