Gyurcsány Ferenc: A hatalom elfáradt és feslett

Gyurcsány Ferenc: A hatalom elfáradt és feslett

Gyurcsány Ferenc 2022-es évértékelője (Fotó: György Tücsök)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig kész a miniszterelnökségre – szögezte le péntek délutáni, egyébként online sugárzott évértékelőjén Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint április 3-a lényegében egy népszavazás lesz a mai hatalomról. Az Orbán-kormányt is bőven bírálta, szavai szerint nem keresztényekkel, hanem „pogány barbárokkal” állnak szemben.

Ha sommásan fogalmaznék azt mondanám, hogy pocsék év volt a tavalyi – ezzel kezdte 18. évértékelőjét Gyurcsány Ferenc. Ugyanakkor egyből hozzátette, hogy elsősorban mint a közéletben szereplő ember fogalmazta meg a véleményét, a magánéletben reményei szerint mindenkinél voltak örömök.

A Demokratikus Koalíció elnöke három témát vetett fel, amely szerinte megmutatja a különbséget a kormány és az ellenzék között. Az első, hogy hol a helye Magyarországnak történelmileg, mi a viszonyítási pont. Moszkva? Ankara? Berlin? Párizs? A politikus szerint nagyon nem mindegy, mert más-más jövőképet ad az országnak, hogy hol vannak a barátaink. Egyszerűen ezt úgy fogalmazta meg, hogy „nyugat vagy kelet?”. Itt említette még azt a kérdést, hogy vajon kié a hatalom: a népé vagy a kormányé? Harmadikként pedig azt a felvetést fogalmazta meg, hogy „tolvaj-e ez a kormány?”. – Mi hajlunk arra, hogy azt mondjuk, hogy igen – fogalmazott.

– 12 év kormányzás után elég természetesnek gondolom, hogy az emberek jelentős részének elege van ebből a kormányból – mondta. Majd kitért arra, hogy itthon 14 év átlagosan egy házasság hossza, vagyis még egy nagyon szép szerelem is véget érhet ennyi idő alatt. Hát hogyne lenne elege az ország jelentős részének egy olyan hatalomból, „amit egy percig sem akar, amit, amikor megkapott, leginkább azt tapasztalta, hogy nem ilyen menyecskét akartunk”, bár a menyecske kifejezés szerinte a kormányfőre nem éppen találó.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint ez a kormány, az orbáni-hatalom elfáradt és egyébként is feslett. A fáradtság alatt nem arra gondol, hogy a külügyminiszter hányszor futja körbe a szigetet, amikor éppen itthon van, hanem arra, hogy híján van új gondolatoknak, ideáknak, frissítő eszméknek. A fáradtság ugyanakkor csak egy dolog a politikus szerint, viszonylag természetes, a feslettség viszont ennél rosszabb. Azt a hatalmat tekinti feslettnek, ami nem képes saját szabályai és elvei szerint sem élni, a közéletben résztvenni. – A magyar politikai e tekintetben politikai, erkölcsi és kulturális értelemben is feslett – fogalmazott. Szavai szerint nem lehet például egy politika erkölcsös, amikor az derül ki, hogy a kormánypárt környékén soha ennyi köztörvényes disznóságot nem követtek el. – Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a kormány és ez a hatalmi rendszer az elmúlt évszázad legkorruptabbja – mondta.

A DK elnöke szerint a feslettségnek lesznek következményei. Szavai szerint az orbáni világ bármit is hirdet magáról, valójában nem bátor, hanem nagyhangú. Amit a jobboldal közvetít sértéstömeget, gyalázatot, az elfogadhatatlan a politikus szavai szerint, majd azt is hozzátette, hogy a hatalom nem keresztény. – A keresztény megbocsát és nem büntet, a keresztény szeret és nem gyűlöl – sorolta, hozzátette, hogy „pogány barbárokkal állunk szemben”. Majd mindezt úgy foglalta össze: amikor Isten a teremtés első napján szétválasztotta a világosságot és a sötétséget, akkor nem az ELIOS Zrt-re és a miniszterelnök vejére gondolt.

A politikus elmondása szerint azért ajánlják magukat kormányzásra, mert legalább négy területen szeretnének fordulatot elérni, a programjukból ki is derül, hogy mit szeretnének elérni az egészségügyben, oktatásban vagy éppen a vidékpolitikában. Ám igyekezett ezeket egy egységes keretbe foglalni. Itt azzal kezdte, hogy szeretnék, hogy a szabadság méltányos korlátozásával osszák szét a lehetőségeket is méltányosan az országban. – Meddig korlátozhatod és kinek a szabadságát, hogy az ország túlnyomó többsége egyenlőbb lehetőségek között élhesse az életét. Ezt az arányos középutat keresi az egységes ellenzék – mondta. Azzal folytatta, hogy keresni kell: hogyan lehet jobb anyagi lehetőségeket teremteni úgy, hogy közben védjük a környezetet. Itt ugyanis új egyensúly kell.

Azt is leszögezte, hogy bár az együttműködő pártok nagyon messziről érkeztek, de mind Európa-pártiak, „hazafias koalíciót” emlegetett.

Gyurcsány Ferenc szerint beszélni kell arról is, hogy mi lesz a választások után. Van ugyanis nagyjából 2,5 millió szavazó, akik az ellenzéket támogatják és nagyjából ugyanennyien állnak az orbáni hatalom mögött. – Hunnia és Pannónia együtt kell, hogy éljen – szögezte le. István és Koppány konfliktusát, illetve Bizánc és Róma esetét hozta fel, majd kiemelte, hogy Pannónia és Hunnia nem szakadhat szét. Aki ugyanis kormányoz, annak a hazát kell képviselni. A mostani rendszer nem így tesz, de „mi nem revansot akarunk”.

A pártelnök magukra rátérve azt mondta, hogy nagyszerű dolgokat tesz most az ellenzék, pláne azután, hogy hol voltak tíz évvel ezelőtt, kikkel szemben határozták meg magukat. Most viszont a hat párt együtt van, a vezetőik egy asztalnál ülnek mostanában minden másnap éjszakánként. –Európai, demokratikus, polgári Magyarországot szeretnének – mondta, kiemelve, hogy ez együtt tartja őket. Ezt az ellenzéket szerinte „arra teremtette a sors, hogy kihívást intézzen Orbán rendszerével szemben”, ez a küldetésük. A választáson nem az fogja eldönteni a sorsukat, hogy egyetértenek-e a szavazók az egészségügyi vagy honvédelmi programjukkal, hanem hogy maradjon-e a mai kormányfő. – Ha úgy tetszik, ez erről a népszavazás. Ők vagy nem ők. Kelet vagy nyugat – mondta.

Kiemelte, hogy az ellenzék Márki-Zay Pétert jelölte kormányfőnek és ha többségük lesz, őt fogják megválasztani.

Azt Gyurcsány Ferenc jónak gondolja, hogy egy koalíciós kormányban viták vannak, a demokrácia ugyanis egy vitatkozós politikai rendszer. – Az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig kész a miniszterelnökségre – szögezte le. Majd azt is hozzátette, hogy ma vitathatatlanul az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíciót támogatják messze a legtöbben. Egy nagyobb pártnak pedig nagyobb felelőssége van például abban, hogy a kormányzás működjön.

Végül a Fideszre utalva azt mondta, hogy nekik lejárt az idejük.