A kormány inkább lemond az elkaszált népszavazási kérdésről

A kormány inkább lemond az elkaszált népszavazási kérdésről

Szavazás Budapesten a 2018. április 8-ai parlamenti választáson
(Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt helyett négy kérdés szerepelhet majd a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson – értesült a Magyar Nemzet néven megjelenő lap. Információik szerint a döntés mögött az áll, hogy a kormány nem akarja megvárni az Alkotmánybíróság döntését a Kúria által elkaszált kérdéssel kapcsolatban.

A kormánypártok múlt héten megszavazták, hogy országos választással egyszerre lehessen népszavazást tartani, hogy jövőre egyszerre lehessen a két voksolás.

A Kúria október végi döntése értelmében nem hitelesíthető a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?” Az indoklás szerint azért nem hitelesíthető, mert népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. Egy jövőbeni népszavazáson mind az „igen”, mind a „nem” szavazatok többsége is olyan alapjogi ellentmondást eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani. A kormány szerint azonban a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot, ezért alkotmányjogi panaszt nyújtottak be. Most viszont ezek szerint azt nem várják meg.

A többi négy kérdést viszont átengedte a Kúria, így ezek szerepelhetnek a majd a szavazólapon:
– „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”
– „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
– „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
– „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”