Aláírta Orbán Viktor a szigorításokról szóló rendeleteket

Aláírta Orbán Viktor a szigorításokról szóló rendeleteket

Orbán Viktor aláírja az újabb szigorításokról szóló rendeletet (Fotó: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már aláírta Orbán Viktor a koronavírus-járvány miatti szigorításokat – erről a Facebook oldalán osztott meg egy rövid videót. Mint mondta, az Országgyűlés megadta a rendkívüli felhatalmazást, a rendeleteket megalkották, az új szabályok pedig éjféltől életbe lépnek. A kormányfő egyúttal arra kért mindenkit, hogy a rendelkezéseket tartsák be.

– Vigyázzunk egymásra, különösen is vigyázzunk a szüleinkre, a nagyszüleinkre, az idős és beteg honfitársainkra. Ha betartjuk ezeket a szabályokat, összefogunk, akkor együtt ismét sikerülni fog – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök hétfőn délelőtt jelentette be a szigorításokat:

  • Este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz: 8 órára mindenkinek haza kell érnie, felmentés csak a munkába igyekvés és a munkából hazajárás miatt, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.
  • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva maradhatnak.
  • Az üzletek és a fodrászatok, illetve az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
  • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
  • Családi összejöveteleken és magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és polgári szertartáson a személyzet, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken legfeljebb 50 ember lehet.
  • A sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
  • A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, uszoda, múzeum, színház, állatkert – zárva kell tartani.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet és a kollégiumokat is be kell zárni.
  • A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a kormány döntött arról is, hogy milyen támogatásokat ad:

  • A szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy ne legyen elbocsátás.
  • Az éttermeknek és szabadidős létesítményeknek a dolgozói után ugyancsak erre 30 napra nem kell járulékot fizetni és az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, szintén azzal a feltétellel, hogy ne legyen elbocsátás és a dolgozók megkapják a fizetésüket.

A részletszabályok továbbra sem ismertek egészen pontosan, azok a Magyar Közlönyből fognak kiderülni. A közlöny internetes felülete egyébként a délutáni óráktól kezdve nehezen elérhető, de egyelőre még nem jelentek meg a friss rendeletek.