ÁSZ-bírság: adománygyűjtésbe kezd a DK

ÁSZ-bírság: adománygyűjtésbe kezd a DK

Gyurcsány Ferenc 2022-es évértékelője (Fotó: György Tücsök)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-posztban jelentette be, hogy a DK adománygyűjtésbe kezdett az Állami Számvevőszék várható példátlan bírsága miatt.

A DK elnöke azt írta: „a napokban minden idők legnagyobb DK elleni kormányzati támadását éljük meg. Az Állami Számvevőszék történelmi mértékű, végeredményben közel 90 millió forintos gigabírságot szabott ki a Demokratikus Koalícióra.” Szerinte most itt van az esély, hogy megmutassák Orbán Viktornak, bármit is csinál, őket nem lehet elhallgattatni. – Arra kérünk mindenkit, hogy támogasson minket, a támogatással pedig üzenje meg a kormánynak, hogy nem fogunk elhallgatni – fogalmazott a volt miniszterelnök. 

Mint megírtuk, szerdán kiküldte előzetes jelentését a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatról az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártoknak. A számvevőszék még márciusban indított vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében, és júniusban arról tájékoztatta a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak. Ebből az összesen 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt. Ennek teljes egészét illegálisnak találták, ezért a teljes összeget büntetésként rónák ki az összefogás hat pártjára. Egyenként így 43,5 milliót kéne fizetniük, de ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget az ÁSZ és a Kincstár visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges összeg ennek a duplája. Ezért írt Gyurcsány a posztjában 90 milliós „gigabírságról".