Az Államkincstár szerint mindenki megkapta a nyugdíját, péntek késő este is utaltak

Az Államkincstár szerint mindenki megkapta a nyugdíját, péntek késő este is utaltak

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Magyar Államkincstár péntek délelőtt azt ígérte, hogy még aznap megérkeznek a bankszámlákra a nyugdíjak, ez este még nem mindenkinél történt meg. A sajtóbeszámolók és a fórumok hozzászólásai alapján sokaknak nem érkezett meg a pénz, de a kincstár még este is kitartott amellett, hogy mindenkihez el fog jutni a várt összeg éjfél előtt.

Frissítés: Szombat délután a Magyar Államkincstár azt közölte az MTI-vel, hogy pénteken elutalta a bankszámlákra érkező nyugdíjakat. A Takarék Csoport és az OTP Bank a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy minden ügyfelükhöz eljuttatták a pénzt, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy SMS-t lehet hogy csak hétfőn kapnak róla az érintettek, így mindenkinek javasolják, hogy internetbankon keresztül, vagy bankautomatánál ellenőrizze, esetleg egy nyitva tartó fiókban. Facebookon ugyanakkor több hozzászóló is azt írta, hogy ő még szombaton sem kapta meg a pénzt.

Péntek esti hajtás

A GIRO Zrt. valamikor péntek délután a honlapján azt közölte, hogy „a Magyar Államkincstár által indított valamennyi nyugdíj tranzakció a GIRO Zrt. rendszereiben a mai napon elszámolásra és a bankok számára megküldésre került”. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pénzintézetek azt ki is tudták küldeni minden ügyfélnek.

Az Államkincstár aztán 19:05-kor újabb levelet írt a Portfoliónak. E szerint „a GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti – mai napon történő – kifizetéséről. A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás. Az érintettek számára az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon megtörténnek.”

Több olvasónk is beszámolt arról, hogy 18 óra után kapott sms-t a beérkező utalásról, volt aki 20 óra után, sőt, fél tízkor is. Az továbbra is kérdés, hogy mindenkinek sikerült-e kiküldeni a nyugdíjat a nap folyamán.

Novák Katalin családügyi államtitkár a Facebook-oldalán válaszolgatott a nála érdeklődőknél, többször is azt írta, hogy beszélt az Államkincstár vezetőjével. 21:45-kor egyenesen arról számolt be, hogy személyesen a MÁK vezetője jár utána az eseteknek. „A mai napon meg kell, hogy kapják a nyugdíjakat. Ha konkrét neveket és bankokat írnak, az segíti az utánajárást” – írta.

A legutóbbi nyugdíjkifizetés a szokásosnál korábban, december 3-án volt, majdnem negyven napja.

A bankfiókok legnagyobb része nincs nyitva hétvégén, így aki nem tud automatából pénzt felvenni (például mert nincs a lakóhelyén, vagy nincs bankkártyája), az csak hétfőn juthat a pénzéhez.

18 óra után elvileg már nem lenne utalás – mint arra a 24.hu is felhívta a figyelmet, de jelen esetben kivételt tettek a pénzintézetek.

Ki a felelős?

Lapunknál jelentkeztek olyan olvasók, akiknek alig néhány száz forint, vagy még annyi sem maradt a számláján, ők tehát abból lesznek kénytelenek kihúzni a hétvégét, amit a hűtőben, spájzban találnak.

A nyugdíjakat a hónap 12-ik napjáig kell utalni, s mivel ez szombati nap januárban, ezért pénteken kellett volna. Miután reggel nem érkeztek meg az utalások senkihez, az államkincstár közleményt adott ki. „A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják” – írták.

A MÁK közleménye után nem sokkal az átutalási rendszereket üzemeltető, a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló GIRO Zrt. is közölte, hogy a BKR rendben működik, náluk nem volt és nincs is semmilyen fennakadás a működésben.

És hogy akkor mi történhetett? A Portfolio.hu piaci forrásokból úgy értesült, hogy a Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak. Az Államkincstár (MÁK) nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt.

Az Államkincstár később azt is közölte, hogy „a nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta – az eddig is megszokott rend szerint – már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.”

Egyébként az állam részéről senki sem szólalt meg a nap folyamán, a kormany.hu kormányzati portálon sem jelent meg semmilyen tájékoztatás a csúszásról.

Segített a kerület

A XV. kerület polgármestere, Németh Angéla bejelentette, hogy étkezési utalványokat osztanak azoknak a nyugdíjasoknak, akik nem kapták meg pénteken a nyugdíjukat és ez komoly nehézséget okoz számukra a következő napokban.

„A döntésem értelmében a Polgármesteri Hivatal pénteken (2018. január 11-én) meghosszabbított ügyfélfogadást tart 18 óráig, és az érintettek étkezési utalványokat vehetnek át a nyugdíj késése miatti nehézségek áthidalására” – írta felhívásában a polgármester.

Németh szerint a nyugdíjasok hétvégi megélhetése került veszélybe, és az önkormányzatnak segítenie kell ilyen helyzetben. Az Index szerint délután négyig nagyjából száz nyugdíjas jelent meg a hivatalban.

Németh Angélát a RÁTE-Szolidaritás jelöltjeként választották meg polgármesternek a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP támogatásával.