Az emberek többsége azt szeretné, ha Orbán leülne vitázni Márki-Zayval

Az emberek többsége azt szeretné, ha Orbán leülne vitázni Márki-Zayval

Márki-Zay Péter bejelentést tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízből hét megkérdezett valószínűleg megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között – ez derült ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 3-9. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásból. A Fidesz szavazók felét érdekelné egy ilyen vita.

A megkérdezettek többsége inkább nem fogadta el azt az érvet, hogy mivel Orbán a parlamentben eleget vitázik az ellenzékkel, ezért nem kell miniszterelnök-jelölti vita. A válaszadók többsége szintén inkább nem fogadta el azt a kifogást, hogy nincs szükség vitára, mert lehet tudni, hogy a kormánypártok mit és miért csinálnak, és mit szeretnének.

A megkérdezettek harmada mondta azt, hogy valójában Orbán Viktor azért nem akar nyílt vitát, mert fél, hogy a vita során kellemetlen témák kerülhetnek szóba. Tízből három válaszadó szerint a miniszterelnök azért nem akar vitát, mert feleslegesnek tartja azt, s úgy gondolja, hogy eleget vitatkozik a két oldal. Szintén tízből három megkérdezett szerint Orbán valójában azért nem akar vitát, mert fél, hogy alulmarad. Minden ötödik válaszadó mondta azt, hogy a miniszterelnök azért nem akar nyílt vitát, mert nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.

Míg az ellenzéki szavazók inkább úgy látják, hogy Orbán azért nem akar nyílt vitát, mert mert fél, hogy a vita során kellemetlen témák kerülhetnek szóba, illetve azért, mert valójában fél hogy alulmaradhat, addig a Fidesz szavazók inkább azzal indokolják a vita elmaradását, hogy Orbán egyébként is eleget vitatkozik az ellenzékkel, illetve valójában nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.