Benkő Tibor szerint a katonák kettős feladatot is ellátnak az ukrán határon

Benkő Tibor szerint a katonák kettős feladatot is ellátnak az ukrán határon

Ukrajnából érkező menekültek Tiszabecsnél (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keleti országrészben a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást – ezt mondta péntek délután a honvédelmi miniszter. A Magyar Hang tudósítói a helyszínen vannak, ám azt tapasztalták, hogy Tiszabecsnél például a teljes semmibe érkezik mindenki, aki a háborús Ukrajnából Magyarország területére lép. Egy-egy arra forduló rendőrjárőrön kívül a határtelepülésen abszolút nincs jelen a magyar állam. 

A keleti országrészbe átcsoportosított egységek kettős, humanitárius és katonai feladatot látnak el – jelentette ki az MTI tudósítása szerint a honvédelmi miniszter pénteken Szentesen. Benkő Tibor azt követően, hogy szemlét tartott a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Debrecen és Hajdúhadház térségébe induló egységeinél, újságíróknak azt mondta, a katonák humanitárius feladatként segítik a rendőrség, illetve a Belügyminisztérium munkáját, a Magyarországra menekülők fogadását, elhelyezését, a róluk való gondoskodást. A katonai készenlét pedig garantálja azt, hogy Magyarország területére ne sodródjanak át fegyveresek – közölte a miniszter.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy Magyarország a NATO tagjaként önerőből, nemzeti szinten oldja meg azt a feladatot, amelyet más országok nemzetközi szinten próbálnak ellátni. A NATO egyébként nagyra értékeli, hogy a magyar katonák képesek az országbiztosítási feladatot önállóan ellátni. Mint mondta, csütörtökön a NATO védelmi minisztereinek megbeszélésén elismerően szóltak a magyar katonák felkészültségéről.

A miniszter úgy fogalmazott, nem lehet tudni, hogy az orosz agresszió mekkora területet érint, de minden eshetőségre készen kell állni. – Nem kell megijedni, pánikba esni az ország keleti felében sem. Arra az esetre, ha a háborús helyzet még inkább nyugatra tolódva közelebb kerül Magyarország határaihoz, a NATO-val egyeztetve elkészültek a tervek. A szükséges katonai képességeket Magyarország tovább tudja erősíteni önállóan vagy nemzetközi együttműködéssel – mondta Benkő Tibor.

A honvédelmi tárca vezetője kifejtette, a szárazföldi és légi felderítők már megkezdték munkájukat, az előkészítő erők megérkeztek a keleti országrészbe, a harcoló és a kiszolgáló, támogató erők átcsoportosítása jelenleg is zajlik. A kötelékek zöme vasárnapig megérkezik célállomására. Amennyiben a helyzet rosszabbra fordul, újabb erőket csoportosíthatnak át.

A miniszter szavai szerint fel kell készülni, hogy az ukrajnai mozgósítás miatt egyesek a zöldhatáron keresztül kívánnak magyar területre lépni. A katonák feladata a rendőri munka segítése. Előfordulhat olyan eset is, hogy menekülő katonák technikával vagy saját fegyverükkel érkeznek Magyarországra.

A Magyar Hang tudósítói a keleti országrészben, a tiszabecsi határátkelőnél vannak, és azt tapasztalták, hogy a teljes semmibe érkezik mindenki, aki a háborús Ukrajnából Magyarország területére lép Tiszabecsnél. Nincs információs sátor, nincs orvos, nincs katona, nincs busz, nincs senki, csak a menekültek. Meg a büfés, boltos, vagy a tízezrekért fuvart kínáló sofőrök. Egy-egy arra forduló rendőrjárőrön kívül a határtelepülésen abszolút nincs jelen a magyar állam.