Donáth Anna Magyar Péterről: Nagy a felelőssége annak is, aki hirtelen színre lép a politikában

Donáth Anna Magyar Péterről: Nagy a felelőssége annak is, aki hirtelen színre lép a politikában

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mi dolgunk nem arra fókuszálni, hogy ki mit mond, ki mit ígér és ki milyen színpadra megy fel – erről beszélt Donáth Anna, a Momentum elnöke, egyben EP-képviselője egy keddi brüsszeli háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. Lapunk arról kérdezte a politikust, hogy Magyar Péter megjelenése rontja-e a Momentum esélyeit az EP-választáson.

Donáth Anna hangsúlyozta, ő és Cseh Katalin nem biankócsekket kérnek a választóktól, bebizonyították az elmúlt ciklusban, hogy nem éltek vissza a választók bizalmával, és ennek a munkának a folytatására kérnek felhatalmazást. – Innentől kezdve az én dolgom az, hogy ez minél több helyen, minél hangosabban megjelenjen a kampányban. Őszintén hiszem azt, hogy visszafizetődik a munka, amit eddig beletettünk – mondta. Hangsúlyozta, nem akar tenyérjóslásba belemenni, minden választás egy verseny, ahol vannak más indulók is.

Felvetettük a politikusnak, hogy nem tartja-e negatív visszajelzésnek az ellenzék számára, hogy Magyar Péter, aki nemrég még fideszes volt, hirtelen ennyi embert meg tud szólítani. – Pontosan tudjuk, hogy pártot építeni, konkrétumokat letenni az asztalra, politikai munkát végezni sokkal nehezebb, mint egy tüntetésre tömegeket kivinni – persze utóbbi sem könnyű manapság. És miután kimentek a tömegek, innentől kezdve nem lehet csak úgy átnézni a Magyar Péter-jelenségen. De az elmúlt hét évben momentumosként azt megtanultuk, hogy abból lesz mandátum, amiért megdolgozik az ember – mondta.

További újságírói felvetésre, hogy csak beszélgetnek arról a Momentumban, hogy például Magyar Péter március 15-ei rendezvényén miért voltak sokkal többen, mint az összellenzékin, Donáth Anna azt mondta: ő maga kezdeményezett közös gondolkodást a párt belső fórumán a Magyar Péter-jelenségről, ahol mindenki le is írja a véleményét pro és kontra. – Minden politikai jelenséget fel kell dolgozni egy politikai közösségnek. Mikor Márki-Zay Péter megjelent, arról is beszéltünk – mondta. Hozzátette: „Abban közös álláspont van minden momentumos között, hogy nagyon nagyon nagy a felelőssége mindenkinek, aki hirtelen színre lép a politikában”. Szerinte ugyanis pártpolitikailag elképesztően kiábrándultak és csalódottak a rendszerellenzékiek, hiszen évről évre úgy érzik, hogy pofára estek, ahogy ezt 2022 áprilisában is több millió ember érezte. Ebből a letargiából felállni pedig hosszú hónapokba telik. – Oda kell figyelni, hogy bármi is történjen, annak ne az legyen az eredménye, hogy az emberek még kevésbé hiszik el, hogy változást lehet elérni – mondta hozzátéve, hogy pont a kegyelmi botrány mutatta meg, hogy igenis lehet.

Cseh Katalin EP-képviselő szerint pedig a verseny izgalmas, és pozitív egy választáson, ha vannak másfajta narratívák is, érdemi viták. – Mi bátran és büszkén állunk a progresszív liberális Európa-párti víziónkkal és az eddigi munkák eredményével ebbe a versenybe – vélte