Egymást vádolja vízdíjemeléssel a Fidesz és a DK

Egymást vádolja vízdíjemeléssel a Fidesz és a DK

(Fotó: Flickr.com/Joe Shlabotnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz és a DK is a másikat vádolja vízdíj-emeléssel – derül ki a pártok szombati közleményeiből. A sort a nagyobbik kormánypárt kezdte, miután közölték: a Karácsony Gergely főpolgármester és a Gyurcsány Ferenc vezette „dollárbaloldal” követeli a vízdíjemelést Budapesten, miközben „csődbe vezetik a fővárost”. A Fidesz az MTI által kiadott közleményében Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) energia- és rezsiügyi árnyékminiszterének szombati kijelentéseire reagált, aki szerint a „hétszeres rezsiemelés” után már a vízdíjat is drasztikusan megemelné az Orbán-kormány a kiszivárgott információk alapján.

A kormánypárt érvelése szerint ugyanakkor ha csak a Gyurcsány-párton és a főpolgármesteren múlna, sokkal nagyobb terhek lennének a magyar családok vállán: elvették volna a rezsicsökkentést, hagyták volna elszállni a fogyasztói árakat, újra elvennék a tizenharmadik havi nyugdíjat, árakat és adókat emelnének.

Ezt követően az Országos Sajtószolgálaton keresztül a DK is kiadott egy reakciót Durva vízdíjemelésre készülhet az Orbán-kormány - Újabb rezsiemelés helyett biztosítsák a vízszolgáltatás működését címmel. Ebben azt írják, „az Árnyékkormány szerint nem a vízdíjakat kell emelni, hanem több pénzt kell adni a vízközmű-cégeknek a vízszolgáltatás fenntartására, mert az orbáni infláció miatt a magyar családok már nem viselnek el egy újabb rezsiemelést”. Az ugyancsak Varju által jegyzett közlemény szerint „az Orbán-kormány az elmúlt 13 év alatt szándékosan véreztette ki a vízközmű-cégeket, amelyek így nem tudták megoldani a szükséges felújításokat, karbantartásokat, emiatt a felhasználható víz több mint negyede kárba vész, vagyis elszivárog”.

– A pénzhiány miatt egyre több lesz a csőtörés és egyre nagyobb veszélybe kerül a háztartásokba kerülő víz minősége. A vízszolgáltatás kritikus helyzetét Orbán Viktor újabb rezsiemelése nem oldaná meg, csak tovább fokozná – írták, hozzátéve, hogy kormányváltás után céljuk letörni az orbáni inflációt, eltörölni a rezsiemelést és biztosítani a megfizethető vízszolgáltatást minden háztartásban.